Szórakozás

Bosszúvágy: Bruce az új Bronson!

Bosszúvágy: Bruce az új Bronson!

2018. március 10., szombat
Bosszúvágy: Bruce az új Bronson!

Bruce Willis legújabb filmjében egy olyan ikonikus akcióhős cipőjébe lép, amit nehéz teljesen kitölteni, ám neki valahogy mégis sikerül.

Egész pontosan Charles Bronsonra gondoltam, mikor azt írtam, hogy ikonikus akcióhős, hiszen mi másképp lehetne egy olyan férfira gondolni, aki olyan filmekben játszott, mint A hét mesterlövész, vagy a Volt egyszer egy vadnyugat; illetve, a Bosszúvágy. Mert bizony igen, ez az új Bruce Willis film egy feldolgozása a ’74-es verziónak, de szerencsénkre nem kockáról-kockára. Apróbb változásokat eszközöltek a történetben, mint például a főhős foglalkozása, ami egyrészről helyre is tette a történet bizonyos részeit, de okozott logikai bukfenceket is. Az például elég hiteltelen, hogy egy doki nem tudja rendesen ellátni a kézfején esett vágást, de hogy a szaktudását felhasználja az egyik bűnöző kínzására, egyértelműen okos húzás volt a film készítőitől.

Kép: MGM

Az alap persze megmaradt. Adott egy régi vágású fazon, amolyan ízig-vérig férfiember, aki mégis mint értelmiségi dolgozik, és egyébként egy jámbor lélek. Az erőszak távol is áll az ő életétől, egészen addig, amíg pár bűnöző meg nem öli a feleségét.

Öldöklés társadalmi üzenettel

A történet onnantól válik érdekessé, mikor a főhős azt látván, hogy a rendőrök nem tesznek semmit, a saját kezébe veszi igazságszolgáltatást. Fegyvert ragad, és elkezdi irtani a város bűnözőit. Megjegyezném, hogy idén

ez már a második olyan film

, amiben tétlen, tehetetlen rendőröket látunk, így mondhatni, hogy az amerikai rendőrök mostanság keményen kapják Hollywoodból a kritikát.

A legjobb filmben viszont nem is ez a rejtett üzenet, hanem az amerikai fegyver-kontroll témája. Bárki szabadon vásárolhat olyan tűzerőt, amivel nem kis pusztítást lehet rendezni, így tényleg csak idő kérdése, hogy a valóság megismételje a fantáziát

- mint ahogy volt erre már példa sajnos. A film történetében folyamatosan visszatérő motívum ez, így nem csak 108 perces öldökléshullámot nézhetünk végig, hanem egy társadalmi üzenetet is, amiről meg kell valljuk, nem várt dolog egy akciófilmnél. A Bosszúvágy ezen felül még egy dologban igazán erős, az pedig a humor, amit Eli Roth rendező nagyon ügyesen csempészett a filmbe.

A lényeg, ha szeretnél kikapcsolódni egy estére, megnézni egy laza Bruce Willis akciófilmet, vagy ha minőségi karakterfejlődést és némi társadalomkritikát szeretnél széles vásznon nézni, mindkét esetben jó választásnak tűnhet a Bosszúvágy.

BOSSZÚVÁGY (DEATH WISH)

műfaj: akció / thriller; játékidő: 108 perc korhatár: 18 szereplők: Bruce Willis, Vincent D’Onofrio, Elisabeth Shue, Camila Morrone, Dean Norris, Kimberly Elise rendező: Eli Roth

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.