Közélet

Bakondi György: A kerítés oltalmazza a magyarok belső biztonságát 

Bakondi György: A kerítés oltalmazza a magyarok belső biztonságát 

2018. március 22., csütörtök
Bakondi György: A kerítés oltalmazza a magyarok belső biztonságát 
Az államhatár őrizete az a nemzeti szuverenitás és az ország belbiztonságnak az alapja, ha egy országban nem tudjuk kik azok akik átlépik a határt, nem tudjuk nevüket, adataikat, céljukat, akkor ez a szuverenitás súlyos sérelmével jár - mondta a Déli Szónak Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, aki Bartók Csabával és B. Nagy Lászlóval, a Fidesz -KDNP szegedi jelöltjeivel látogatást tett Röszkénél a határkerítésnél.

Bakondi György, és a két szegedi jelölt a belvárosban találkoztak. Egy rövid séta alatt kiderült, hogy a belbiztonsági szakember 1975-től 1983-ig Szegeden élt, itt járt jogi egyetemre és az északi városrészt ismeri a legjobban a városban. - Nagyon is kedves város volt Szeged,szerettem itt lakni, nem voltam teljesen boldog, amikor el kellett költöznöm innen - mesélte Bakondi.

Belvárosi séta a belbiztonság árnyékában

A Kárász utcán sétálva a belbiztonsági szakértő arról mesélt Bartók Csabának és B. Nagy Lászlónak, hogy mennyit változtak az elmúlt években a terroisták, és elemeiben hogyan változott meg a terrorizmus elleni harc.

- Korábban a terroristáknak voltak követeléseik, közölték mit szeretnének. Jelenleg pedig egyre több esetben a terrorcselekmények elkövetőik még az életükhöz sem ragaszkodnak, céljuk a káosz teremtés és a félelemérzet állandó fenntartása - mondja a szakember. Egy ország belbiztonsága pedig akkor garantálható, ha tudjuk, hogy kik és milyen céllal szeretnének belépni hozzánk - teszi hozzá.- A határellenőrzés, a határ biztonság az a magyarok biztonságának az alapkérdése és ilyen értelemben nem csak a magyaroké, hanem az Európai Unióé is - fogalmaz Bakondi, majd beszálltunk egy buszba és meg sem álltunk a határkerítésig.

Húszezer migráns akadt fenn tavaly a határkerítésnél

- A katonai és rendőri erők jelenléte nélkül a kerítés önmagában nem tudná megakadályozni az átjutásokat. Valamint ez egy jogi határzár, amelyik a tiltott határátlépést és az embercsempészetet akadályozza. A tranzitzóna is fontos eleme a rendszernek. Beléphetnek azok akik menekült kérelmet szeretnének benyújtani Magyarországon és a kérelmük jogerős elbírálásáig itt kell tartózkodniuk, nincsenek őrizetben természetesen bármikor visszatérhetnek Szerbiába - mondta már a kerítésnél Bakondi György. - Belépni azonban csak az léphet be, aki politikai menekült státuszt kap, vagy oltalmazotti státuszt kap- tette hozzá. - A tavalyi évben ez a kerítés mintegy húszezer fő jogellenes átlépését akadályozta meg, az idei évben március közepéig pedig 1547-en kísérleteztek jogellenes átlépéssel és ehhez hozzájön még 99 egyéb határőrizeti esemény, tehát durván kétezer pár száz esetben próbáltak illegálisan bejutni hazánkba - fogalmazott a szakember.

Hozzátette: A tranzitzónában idén 254 menekültkérelmet nyújtottak be, tavaly pedig 2800-at, vagyis jelentős csökkenés történt és a kerítés teljesíteni tudta azt az alapvető elvárást, amelyet támasztottunk az építésekor, hogy megállítsa az illegális tömeges beáramlást, ellenőrzötté tegye a bejutást és oltalmazza a magyarok belső biztonságát - zárta gondolatait Bakondi György.

B. Nagy László: Április nyolcadika után is állni fog a kerítés

- Masszív a kerítés és csak ellenőrizett módon a megfelelő helyeken lehet bejutni Magyarországra ez a kerítés egyik legnagyobb előnye - mondta a határzárnál Bakondi szavai után Bartók Csaba a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselő-jelöltje. - Mindenki örül a környéken ennek a határzárnak, az itt lakó emberek végig élték ami itt történt 2015-ben. A kerítést fennmaradását támogatják az emberek egészen addig amíg ilyen nagy a migrációs fenyegetése Európának - tette hozzá B. Nagy László országgyűlési képviselő, a Fidesz -KDNP másik szegedi országgyűlési képviselőjelöltje. - Reméljük április nyolcadika után is állni fog a kerítés és meg tudjuk védeni ennek segítségével is Magyarországot az illegális bevándorlóktól - tette hozzá B. Nagy. Bartók Csaba pedig azt mondta búcsúzóul, hogy teljesen lenyűgözte, hogy miként párosul itt a technikai védelem a személyi védelemmel, véleménye szerint ez az ország biztonságának egyik záloga.

Orbán Viktor is szemlét tartott az országhatáron

Ha nem lenne a kerítés a déli határon, több tízezer migráns érkezne évente Magyarországra – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, miután a napokban a magyar-szerb határnáljárt.
A Facebook-oldalára feltöltött videón a kormányfő emlékeztetett arra, hogy 2015-ben „milyen áradat zúdult be a föltartóztatás és megállítás minden esélye nélkül Magyarországra”. „Rossz érzés volt, hogy kiszolgáltatottnak éreztük a hazánkat, de aztán megépítettük a kerítést, ezt ma megnéztem, saját szememmel láthattam, hogy ez egy komoly építmény, a világ bármely országa megirigyelhetné” – jelentette ki, hozzátéve: a kerítés képes arra, hogy fizikai erőszak nélkül is megvédje Magyarországot. Orbán Viktor elmondta: meghallgatta a rendőri vezetőket, beszélt a szolgálatot teljesítő rendőrökkel is a határon. Az ő adataik szerint 2017-ben, ha nem lett volna a kerítés, akkor több mint 44 ezer ember lépett volna illegálisan Magyarország és Európa területére. Ez a kerítés nem csak Magyarországot, hanem egész Európát védi – emelte ki. „Mi építettük, mi fizettük, elvárjuk, hogy az EU fizesse meg ennek az árát, legalább olyan mértékben, mint amilyen mértékben őket is védi” – közölte.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.