Egyetem

Aranyszínű iPhone-t és MacBook Pro-t vásárolt az egyetem

Aranyszínű iPhone-t és MacBook Pro-t vásárolt az egyetem

2018. március 4., vasárnap
Aranyszínű iPhone-t és MacBook Pro-t vásárolt az egyetem

És CSAK aranyszínű lehet Steve Jobs kedvenc telefonja, de az Apple laptop is majdnem 400 ezret ér. Ezek személyes munkaeszközök - közölte az SZTE.

Még a rektorválasztás előtt, több mint egy évesa pályázati kiírás, de ez nem veszi el az ügy élét. A Szegedi Tudományegyetem Gazdasági és Műszaki Főigazgatósága 2017 januárjában

indított egy közbeszerzést

- írja az

Átlátszó Oktatás

. 1 db iPhone 6S Gold 64GB-os, kártyafüggetlen mobiltelefont akartak vásárolni, amire a vonatkozó jigszabály szerint maximum 200 ezret költhettek el. Persze semmi különös nincsen abban, hogy valakinek szolgálati telefonra van szüksége, de miért pont a piac egyik leginkább túlárazott modelljére? Ráadásul, ha esetleg a pályázóknak nem derült volna ki elsőre a közbeszerzés tárgyából, a felhívás következő sora nyomatékosítja:

Kérjük, hogy csak a kiírásban meghatározott arany színű készülékre szíveskedjen ajánlatot tenni, mert ettől eltérő színű termékre benyújtott ajánlatot nem fogadunk el!

Az Egyetem először eléggé nyeglén válaszolt - a blog szerint. A sajtóirodája állítása szerint ugyanis a szín és az ár között nincsen semmiféle kapcsolat.A válasz annyira gúnyosra sikerült, hogy a teljesség hiánya nélkül be is másoljuk:

1) Egyetemi felsővezető számára vásároltuk, munkája ellátásához. 2) Feladatai ellátásához szükség van azokra a funkciókra, amelyeket csak egy ilyen kategóriájú készülék nyújt. 3) A készülék színe nincs kihatással az árra.

Az ilyen jellegű válaszokkal csak annyi baj van, hogy még több kérdést szülnek. Vajon milyen speciális funkciókra lehet szüksége egy hivatali dolgozónak, amire mondjuk egy olcsóbb, androidos készülék nem képes? Újabb kérdések és egy diszkrét, az infotörvény betartására emlékeztető e-mail után végül csak kiderült:

„A szín csupán a leendő felhasználó preferenciája volt, <…> Ami viszont a funkcionalitást illeti, a felsővezető munkájának ellátásához szükség volt az iOS rendszerű kompatibilitáshoz.”

A telefont

Prof. Dr. Nagy Katalin

, nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettes számára vásárolták, és feltehetően azért volt szükség a közel kétszázezres készülékre, hogy a rektorhelyettes más Apple készülékéhez lehessen csatlakoztatni (ami egyébként egy androidos vagy windows phone-os telefon esetében is lehetséges.)

Macbook Pro

Nem ez volt az egyetlen kényeztetés, amit az adófizetők az SZTE dolgozói számára nyújtottak, ugyanis egy hónappal az arany iPhone előtt meghirdettek egy másik

közbeszerzést

is, amelynek keretében 393 600 Ft + ÁFA áron vásároltak egy MacBook Pro laptopot

Kasik László

egyetemi adjunktus részére - számol be erről is a blog. Erre azért volt szükség, mert

„hároméves kutatás során olyan elemzőprogramokat használ és olyan bizalmas adatokkal dolgozik, mely programokat és az adatok védelmet – költséghatékonyan és a legoptimálisabb módon– ez a számítógép biztosít.”

Ugyan ezek az eszközök az egyetem dolgozóit szolgálják, de érdemes elgondolkodni azon, amit az SZTE egyik hallgatója nyilatkozott az Átlátszó Oktatásnak:

„Nekem a PhD 4 éve alatt nem volt egyetemről kapott számítógépem, és a mostani hallgatóknak sincs. A vegyszergőzös laborba is a a saját laptopjaikat hordják.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.