Tudomány

Szudánban "nyaral" most a szegedi kanalasgém

Szudánban "nyaral" most a szegedi kanalasgém

2018. február 23., péntek
Szudánban "nyaral" most a szegedi kanalasgém

Tud élni!

Sose tudtuk volna meg, hogy hol „nyaralnak”, vagyis inkább telelnek a szegedi (magyar) kanalasgémek, ha a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága nem indítja el gyűrűzési programját. Viszont elindította szerencsére, így

már tudjuk, hogy egészen Szudánig repült Szegedről

az egyik madár.

Szudánban lazul!

Hichem Azafzaf tunéziai ornitológus a szudáni fővárostól, Kartúmtól délre, a Fehér-Nílus melletti vizes élőhelyeken szúrt ki egy másik madarat, ami még 2013-ban, a szegedi Fehér-tavon volt fióka.

Ebben a téli szezonban 51 kanalasgémet azonosítottak eddig az ornitológusok a telelőhelyeken, ebből 29-t a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén látták el színes gyűrűvel.

A legtöbb kanalasgém egyébként a Földközi-tenger medencéjének középső részét kedveli, így Tunéziában 20, Olaszországban négy madarat azonosítottak, de megfigyeltek egy-egy madarat Líbiában és Algériában is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.