Közélet

Szegedtől alig 100 kilométerre van az embercsempészek legnagyobb központja - közölte a német rendőrség

Szegedtől alig 100 kilométerre van az embercsempészek legnagyobb központja - közölte a német rendőrség

2018. február 20., kedd
Szegedtől alig 100 kilométerre van az embercsempészek legnagyobb központja - közölte a német rendőrség

Már a német rendőrség szerint is komoly veszélyt jelent a magyar-román határ közelében kialakult migrációs nyomás. Azt nyilatkozták, hogy Temesvár a balkáni migrációs útvonal egyik új központja. Onnan pedig első körben Csongrád megye felé indulhatnak a bevándorlók.

A magyar határ Csongrád megyei szakaszához közeli Temesvár lett a balkáni migrációs útvonalon folytatott embercsempészet egyik új központja – közölte a német szövetségi rendőrség a Welt am Sonntag című német lappal.

A Délmagyar

szerint

a német rendőrség közleménye gyakorlatilag rímel a román határrendészet múlt csütörtöki adataira. Akkor arról számoltak be, hogy

megháromszorozódott a migrációs nyomás a román határokon. A magyar szakaszon az előző évinél ötször több határsértőt állítottak meg.

A román határrendészet 5846 határsértőt tartóztatott fel 2017-ben az ország határain: közülük 2840-en illegálisan érkeztek Romániába, 3006-an pedig illegálisan próbálták elhagyni az országot – írta a román hatóság. Romániában – közel a Fekete-tengerhez – egyébként jelenleg is vannak menekülttáborok, ezek azonban szinte teljesen üresek. Hogy miért, azt mutathatja, hogy a magyar határ közelében határsértési kísérleten tetten ért bevándorlók szinte kivétel nélkül olyanok, akik Romániában menedéket kértek, és ott nyilvántartásba vették őket, de nem akarnak az országban maradni, hanem Csongrád megye felé veszik az irányt.

A német rendőrség közleményéből ráadásul az derül ki, hogy

Temesvárnál nem csupán magányos embercsempészek segítik a migránsokat. Azt állítják, hogy már bűnszervezetekben dolgoznak, és teherautókkal, kamionokkal végzik az életveszélyes tevékenységet. A romániai város „hot spot" (gyűjtő- és elosztóközpont) funkciót tölt be a hálózatok működésében.A városban helyezik el a járművekben az embereket, akiket Magyarországon keresztül szállítanak tovább Közép-Európába.

A magyar kormányt már figyelmeztették a fejleményre – írta a német lap, és azt is megemlítik, hogy egy szíriai férfi 5500 eurót (1,7 millió forint) fizetett embercsempészeknek azért, hogy családját eljuttassák Németországba. A lap szerint a csempészek egyre kevésbé törődnek az emberek biztonságával. Gyakran kettős padlózatot építenek a teherautókba, és az embereket bezsúfolják a 40-50 centiméter magas résbe, nem törődve azzal, hogy akár meg is fulladhatnak.

36 menekülttábor a határmentén

A romániai katasztrófavédelem tisztában van az új helyzettel, sőt készül is rá.Több ezer, Szerbiában ragadt migráns indulhat el ugyanis Románia, majd Magyarország felé - erről

EBBEN a cikkünkben írtunk részletesen

.A román katasztrófavédelem ezért 36 menekülttábor kialakításához szerez be konténereket, amelyekből menekülttáborokat építenének közel a magyar határhoz.

(Borítóképünk illusztráció!)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.