Közélet

Kié lesz a legszebb előkert Klebelsberg-telepen?

Kié lesz a legszebb előkert Klebelsberg-telepen?

2018. február 9., péntek
Kié lesz a legszebb előkert Klebelsberg-telepen?

A Klebelsberg-telepi Polgári Kör Egyesület első alkalommal hirdeti meg a lakosok számára a kertszépségversenyt. A versenyre február 15-től lehet benevezni.

Mint azt az egyesület elnökétől Nacsáné Kovács Máriától megtudtuk, a telepi Összefogás Háza korábban már indult hasonló témájú versenyen. A tavalyi évben kiírt városi Virágos Szegedért versenyen az intézmények kategóriájában az előkelő harmadik helyezést érte el. Innen jött az ötlet, hogy helyi versenyt kellene rendezni. A Polgári Kör öttagú vezetősége és Somogyi László kertészmérnök, szintén helyi lakos egyetértettek abban, hogy a telepiek körében bizonyosan népszerű lesz a kezdeményezés. Klebelsberg-telepre egyébként is jellemző az aktív közösségi élet és a lakókörnyezet iránti igényesség. A hangulatos utcákat járva szebbnél szebb előkerteket, rendezett portákat látunk. Nemigen találunk eldobott csokis papírokat, vagy üres sörösüveget az árokparton. Kaszper Blanka - az Összefogás Házának művelődésszervezője - elmondta, a telepen nem előzmények nélküli a virágos portákhoz kapcsolódó kezdeményezés. Nógrádi Tibor önkormányzati képviselő a korábbi években már többször osztott rózsatöveket a virágok szerelmeseinek.

A Polgári Kör elnökétől megtudtuk, hogy egy országos akcióhoz kapcsolódva a lakosok közül sokan már évek óta társadalmi munkát vállalnak a közterületek tisztán tartásában.

A nevezések az Összefogás Házában személyesen, vagy emailben is leadhatók a

hirharang1999@gmail.com

címre. Az előkerteket 3 tagú bíráló bizottság fogja megtekinteni, s több szempont alapján rangsorolni. A szempontok között szerepelnek egészen különlegesek is, például a sünök átjárását biztosító megoldások, vagy madárvonzó növények beépítése. A versenyben utcai előkertek vesznek részt, melyekről évszaknak / virágzásnak megfelelően több fénykép is leadható február 15-től augusztus 22-ig az Összefogás Házában.

A legszebb előkertekről készült képekből kiállítást rendeznek az Összefogás Házában április 22-én, a Föld napján.

Az eredményhirdetést a szeptember 8-9-i Hattyas Kupa alkalmával tartják meg. A győztesek tárgyjutalmat és kertészeti vásárlási utalványt nyerhetnek. A ötletgazdák bíznak benne, hogy a versennyel újabb lakosokat is sikerül majd a környezetük rendben tartására és kertjeik szépítésére ösztönözni. Tóth Péter

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.