Egészség

Kevesebben halnak meg szív- és érrendszeri betegségben

Kevesebben halnak meg szív- és érrendszeri betegségben

2018. február 3., szombat
Kevesebben halnak meg szív- és érrendszeri betegségben

Csökkent a szív- és érrendszeri megbetegedések miatt meghalt emberek száma Magyarországon, és a modern diagnosztikai berendezéseknek köszönhetően tovább javítható a statisztika - mondta a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese szombat délelőtt az M1 aktuális csatornán.

Merkely Béla azzal kapcsolatban beszélt erről, hogy az egyetem olyan szív-CT-t kapott, amelyből összesen kettő van a világon. Elmondta, a vizsgálat egy ilyen géppel sokkal rövidebb, mint eddig, emellett biztonságosabb is, mert nem kell gyógyszeresen lelassítani a szívet a felvételhez, és a sugárdózis is sokkal kisebb. A rektorhelyettes közölte: az 1990-es évek elején még évente 65 ezren haltak meg valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedésben, most 40 ezren. Az ilyen modern gépek segítenek abban, hogy csökkentsék ezt a számot, mivel nem a szívinfarktust kezelik, hanem azt vizsgálatokkal megpróbálják megelőzni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.