Közélet

Időutazás képekben régi szegedi fotókon

Időutazás képekben régi szegedi fotókon

2018. február 10., szombat
Időutazás képekben régi szegedi fotókon

A szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium aulájában látványos fotográfiákon elevenednek meg városunk régi utcái és terei.

Történelmi terek, ragyogó paloták és földszintes parasztházak mesélnek Szegedről. A Szeged régi fotókon kiállítást harmadszor rendezik meg a patinás gimnázium falai között – adja tudtunkra Farkas Árpád szervező, aki lokálpatriótaként szívügyének tekinti a múlt értékeinek megmentését. Árpád - aki civilben az iskola büfése – meséli nekünk, hogy a mai Belvárosi híd elődjét eredetileg Feketeházi János mérnök tervezte - ő adta el Gustave Eiffelnek az építés jogát. Rudolf tér, Valéria tér, Rákosi-híd - megannyi régi név és történet. Érdekes látni az egyik fényképen az épülő Fogadalmi-templom beállványozott tornyait, vagy a Régi (ma Belvárosi) híd szegedi oldalán „őrt álló” vámtornyokat. Itt kellett a hídpénzt kifizetni azoknak, akik át szerettek volna kelni a Tiszán. Izgalmas látvány a régi gőzmozdony, mely az Alsóközpontról (ma: Mórahalom) beérkező parasztokat szállította a Rudolf (ma Roosevelt) térre.

A Valéria tér – a Bartók tér helyén - évtizedeken keresztül a paprikapiacnak adott otthont. Ezt a régi fotók mellett Kopasz Márta szegedi grafikusművész egyik festményéről is ismerhetjük. Színezett fotográfián jelenik meg az egykori Partfürdő közönsége. Farkas Árpád hangsúlyozta: köszönet jár a gimnázium vezetésének a helyszínért, valamint Limpek Ágnesnek, aki színes fotográfiákká varázsolta a digitális képeket. Tóth Péter

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.