Közélet

Hová tűnik el a törmelék? - Kérdőjelek a Cédrus-liget lakópark körül

Hová tűnik el a törmelék? - Kérdőjelek a Cédrus-liget lakópark körül

2018. február 2., péntek
Hová tűnik el a törmelék? - Kérdőjelek a Cédrus-liget lakópark körül

Az utóbbi időben újabb nyugtalanító kérdés merült fel a lakópark építése körül. Kaptunk olyan információt, ami szerint az építkezési törmeléket a Sancer-tavakba dobják. Megpróbáltunk utánajárni a hírnek.

Hónapok óta zajlik Szeged egyik legnagyobb szabású építkezése a Huszár utcai Okmányiroda mögötti több háztömbnyi területen. A terület új tulajdonosa, a Cédrusliget Lakópark Kft egy Szegeden páratlan színvonalú - több mint 450 lakásos - lakóparkot épít.

Tavaly egy lakossági fórumon fejezték ki a környéken lakók az aggodalmaikat. Elmondták, félnek a projekt megvalósulása esetén várható brutális gépjárműforgalomtól. Valószínűleg közel sem alaptalan a félelmük, hiszen

az épületkomplexum alá egy 1100 (!) férőhelyes mélygarázs épül.

Ráadásul a felszíni üzletekhez is parkolókat alakítanak ki a háztömbök között. Ezek után nem nehéz elképzelni, milyen lesz majd a szűk utcákon a reggeli órákban közlekedni… Vegyük hát szépen sorjában a tényeket! A néhány hónapja tartó területrendezés - a környék lakói mellett - a Bakay Nándor és Vásárhelyi Pál utcán, valamint a bajai úton rendszeresen közlekedők türelmét is próbára teszi. Pár percenként dübörögnek el – gyakran kettesével, hármasával - az említett útvonalon a hatalmas teherautók. Platójukon tekintélyes méretű törmelékhalmokat szállítanak. Úti céljuk az ún. Sancer-tavak mellett – a régi Téglagyár és a Repülőtér közötti területen van. Emellett a Kecskés István telep szélénél (a Karikás Frigyes utca mögött) is felfedezhetők a méretes földhalmok. A környező utcák lakói közül már többen is panaszkodtak.

Fontos kérdés, hogy a szállítás és deponálás (lerakás) hol és milyen módon történik. Telefonon megkerestük a Cédrusliget Lakópark Kft-t, akiktől azt a választ kaptuk, hogy magánterületen végzik a műveletet. Érdeklődtünk, hogy az építési területről kitermelt – szemmel láthatóan többféle frakciójú – törmeléket hogyan választják szét, valamint kérdést tettünk fel a deponálás szabályainak betartásáról. Azonban ezekre a kérdésekre csak általános választ kaptunk. A telefonos kolléga – bár előzetesen jelezte, hogy illetékes válaszolni majd a kérdéseinkre – ekkor zavarodottan válaszolta, hogy ő csak az értékesítésért felel. A felmerülő kérdésekkel kapcsolatban a múlt héten – írásban - megkerestük a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft és a Városüzemeltetési Iroda megfelelő sajtófórumait. Tőlük két napon belül részletes válaszlevelet kaptunk, melyből az utolsó kérdésünket és a rá kapott választ szó szerint közöljük: „Az illegális hulladéklerakás minden területen tilos. Az 5. pont szerint, amennyiben a hasznosítás az építési területtől eltérő ingatlanon valósul meg, abban az esetben már nem minősül in-situ eljárásnak. Ebben az esetben a hulladékok átszállítására szállítási engedély és a területre vonatkozóan kezelési, hasznosítási hulladékgazdálkodási engedély szükséges az illetékes Kormányhivatal Környezetvédelmi Főosztályától.” Az „in-situ” eljárás azt jelenti, hogy az építtető a munka során helyben felhasználja a bontás során keletkezett törmeléket. A Városüzemeltetési Irodától nem kaptunk választ a levelünkre.

Magánterületre természetesen nem mehetünk be informálódni, ezért érdemi választ egyelőre mi sem adhatunk.

Csak reménykedhetünk abban, hogy nem a Sancer-tavak közvetlen partjára, és nem az élővizekbe dózerolják a törmelékhalmokat.

S bízunk benne, hogy a Kft. rendelkezik a Kormányhivatal Környezetvédelmi Főosztálya által kiadott engedéllyel. Tóth Péter

Borítókép: illusztráció

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.