Közélet

A rák elleni küzdelem világnapja a szegedi Kormányhivatalban

A rák elleni küzdelem világnapja a szegedi Kormányhivatalban

2018. február 10., szombat
A rák elleni küzdelem világnapja a szegedi Kormányhivatalban

Február ötödike a rák elleni küzdelem világnapja. A Kormányhivatal Rákóczi téri aulájában hétfőn a hivatal dolgozói és ügyfelei számára adtak tájékoztatást a megelőzésről és annak fontosságáról.

A résztvevők megtudhatták, hogy az évenkénti rákszűrésen való részvétel megkönnyíti a betegség korai felismerését.

A rákbetegség hazánkban az egyik vezető halálozási ok. A szív- és érrendszeri betegségek után az előkelő második helyet foglalja el a képzeletbeli dobogón. A rák Magyarországon a nőknél gyakrabban fordul elő, mint a férfiak esetében.

Az utóbbi évtizedekben sokat fejlődtek a kezelési terápiák. Ennek a ténynek is köszönhető, hogy több válfaját már nagyobb hatékonysággal képesek gyógyítani, mint például a nyolcvanas években. A rák gyógyászatban az utóbbi években külön hangsúlyt kapott a gyógyíthatatlan betegek életminőségének javítása, szinten tartása. A Nemzetközi Rákellenes Unió 2011-ben tűzte ki február 5-ét a rákellenes küzdelem világnapjának.

A rák esetében többszörösen is igaz a mondás: „Aki időt nyer, az életet nyer.

Közismert ugyanis, hogy a legfontosabb az önvizsgálat és a megelőzés. A személyes felelősség kapcsán a női emlő vizsgálata mellett a rendszeres szűrésekre járást említik a szakemberek. Ezeket gyakorolva gyakran még idejében „elkapható” a betegség. A felvilágosítás kapcsán az érdeklődő hölgyek egy műanyagból készült mell-modellen kipróbálhatták a helyes tapintást. Tóth Péter

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.