Hírzóna

A programozás nem csak a fiúké

A programozás nem csak a fiúké

2018. február 9., péntek
A programozás nem csak a fiúké

Az EPAM és a Szegeden 25 éve a nők esélyegyenlőségéért küzdő Soroptimist Club Szeged, gimis lányok szervezett IT-képzést.

A lányok a tanév folyamánhelyszíni látogatásokon vettek részt és ismerkedtek a kutatókmunkájával a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetében, a Mérnöki Karon, a Biológiai Kutatóintézetben, és barátkoztak

atermészettudományokhoz kapcsolódó tárgyakkal. Most, a második félévben ért el a program a gyakorlati részéhez, amikor az EPAM-nál egy 8 alkalmas oktatás során a Scratch programnyelv segítségével elsajátíthatják a programozás alapjait. Mindezt azért, hogy több nő kerüljön idővel a tudományok különböző területeire, ugyanis jelenleg az Európai Unión belül az ilyen területeken dolgozóknak mindössze 17%-a nő.

Még az EPAM-nál is a 350 dolgozóból csupán 50 nőnemű.

Ami viszont mellettük szól, hogy náluk a nők is ugyanannyit keresnek, mint a férfiak, amivel szembemennek azzal a ténnyel, hogy Európában a nők átlagosan 15%-al kevesebbet kapnak, ugyanazért a munkáért, mint egy férfi. Azt viszont még az EPAM szegedi vezetője is elismerte, hogy a fővárosban az emberek többek keresnek, mint nálunk. Ezt azzal magyarázta, hogy ott drágább a megélhetés, ezért a dolgozóiknak is többet kell fizetniük. Ahogy azt a programon résztvevő lányoktól megtudtuk, nem is érzik leterhelőnek, hogy suli után ide kell járniuk, mert ez egy olyan téma, ami tényleg érdekli őket, bizonyos esetekben még jobban is, mint az iskolai anyag. Horváth Martina, az előadó, aki a lányokat a programozáshoz szükséges sajátos gondolkodásra tanítja, nem tartja lehetetlennek, hogy idővel ezek a lányok a képzésnek köszönhetően, verseny és piacképesebb tudáshoz jussanak, amivel csökkenthetik a nők és férfiak közti keresetbeli különbséget.

„Célunk az, hogy az EPAM eKids programjával, még lehetőleg a sztereotípiák kialakulása vagy elfogadása előtt megmutassuk a fiataloknak az IT sokszínűségét, és a benne rejlő óriási lehetőségeket.”

Mondta Győri Judit, az EPAM School Programs projekt menedzsere.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.