Egyetem

Több milliárdos projektben vesz részt a Szegedi Tudományegyetem

Több milliárdos projektben vesz részt a Szegedi Tudományegyetem

2018. január 4., csütörtök
Több milliárdos projektben vesz részt a Szegedi Tudományegyetem

A Szegedi Tudományegyetemmel együttműködésben fejleszt smartcity és smartvillage technológiákat a Sagemcom. A 2,481 milliárd forint összköltségű kutatás-fejlesztési projektben, amely a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, olyan intelligens platform kerül kialakításra, amely a korábbinál magasabb szintű és olcsóbb szolgáltatásokat tesz lehetővé az energiagazdálkodás területén.

A projektnek köszönhetően az elmaradott, korlátozott elektromos áramhoz hozzáférő települések energiaellátottsága javulhat, illetve a nagyvárosi infrastruktúrában megjelenő mérési és elosztási hatékonyság növekedhet. A Sagemcom Magyarország Kft., a Szegedi Tudományegyetem, a Pannon Egyetem és a YAZOO-Systems Kft. konzorciumként vesz részt a projektben. A konzorcium a projektet a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával, a „K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” címmel kiírt pályázaton elnyert, Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a központi költségvetési előirányzat által finanszírozott 1,634 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás felhasználásával valósítja meg. A Sagemcom Magyarország Kft. a francia központú cég hazai leányvállalataként működik, fejlett tervezési, fejlesztési, önálló gyártási és értékesítési kompetenciával rendelkezik telekommunikáció, energiagazdálkodás, valamint okos mérés terén. A Sagemcom és partnerei által megcélzott „okos város” és „okos falu” koncepción alapuló fejlesztés révén a környezethez alkalmazkodó, fenntartható működést kínáló rendszer jön létre. A rendszer meghatározó jelentősége egyrészt a megújuló energiaforrások tudatos bekapcsolása a helyi igények kielégítésébe, másrészt a termelés és felhasználás egyensúlyának megteremtése.

A projekt lehetővé teszi, hogy a napjainkban elmaradott, külvilágtól elzárt, korlátozott elektromos áramhoz hozzáférő települések energiaellátottsága javuljon, illetve a nagyvárosi infrastruktúrában megjelenő mérési és elosztási hatékonyság növekedjen.

A projekt során olyan megoldások kerülnek kialakításra, amelyek költséghatékony módon segítik elő a fenntartható energiagazdálkodást. A napenergia-termelésben jelenleg alkalmazott megoldások érzékenyek az időjárási viszonyokra, azonban a kifejlesztett új rendszer elemei szélsőséges időjárási viszonyok között is megbízhatóan fognak működni. A projekt tervezett időtartama 3 év (várható befejezési ideje: 2020.09.30.), amely során a konzorciumi tagok 12 új munkahelyet teremtenek. A projekt során egy közel 20 fős szegedi Sagemcom K+F központ jön létre. A fejlesztés eredményeként létrejövő platformok üzleti hasznosítása révén a projekt várhatóan 2,7 év alatt térül meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.