Kultúra

Szőregért emlékérmet kapott az Emlékpont vezetője

Szőregért emlékérmet kapott az Emlékpont vezetője

2018. január 21., vasárnap
Szőregért emlékérmet kapott az Emlékpont vezetője

A Magyar Kultúra Napján rendezték meg Szőregen a Kálmány Lajos-estet.

Minden év januárjában, a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódóan rendezik meg Szeged-Szőregen a Kálmány Lajos-estet. Ebben az évben az esemény vendége Miklós Péter történész, tanár, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője volt, aki a dél-alföldi néphagyományok kutatástörténetéről – benne a tizenkilencedik–huszadik század fordulóján alkotó néprajztudós, Kálmány Lajos szerepéről – és a csongrádi, csanádi és torontáli régió helyi identitásformáinak alakulásáról tartott előadást. A Szőregi Baráti Társaság által szervezett rendezvény előtt a megjelentek megkoszorúzták Kálmány Lajosnak a szőregi plébánia falán elhelyezett domborművét.

Hagyományosan ezen alkalommal kerül átadásra a Rózsavölgyi József szőregi önkormányzati képviselő, Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének tagja által alapított Szőregért emlékérem is, amelyet idén Miklós Péter vehetett át azzal az indoklással, hogy a történésznek két éve jelent meg az A szőregi templom kétszáz éve című könyve, amely a szegedi városrész, egykori észak-bánsági torontáli falu katolikus egyháztörténetének első összefoglalása. A Szőregért emlékérem Lantos Györgyi és Máté István készítette plakettjét – amelyet korábban többek között Péter László irodalomtörténész professzor és Polner Zoltán néprajzkutató is megkapott – Rózsavölgyi József önkormányzati képviselő és Nagy Róbert plébános adta át a szőregiek nevében Miklós Péternek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.