Kultúra

Nyolc évtized a tudás szolgálatában

Nyolc évtized a tudás szolgálatában

2018. január 14., vasárnap
Nyolc évtized a tudás szolgálatában

Az Emlékpontban mutatták be a Cseresnyés emlékezet című filmet.

Nyolcvan évvel ezelőtt született meg a mai Cseresnyés Kollégium elődjének, a Tanyai Tanulók Otthonának gondolata. Erre emlékeztek a hódmezővásárhelyi Emlékpontban diákok műsorával és Pataki Béla, a diákotthon nevelőtanára Cseresnyés emlékezet című filmjének ősbemutatójával. Bán Csaba református lelkész, az Ótemplomi Református Egyházközség elnökének és Vígh Áron, a Cseresnyés Kollégium mai igazgatójának köszöntőjét követően a Bethlen Gábor Református Gimnázium diákjai műsorukban elevenítették fel a nyolcvanéves kollégium történetének egy-egy állomását.

Január 6-án volt nyolcvan éve, hogy a vásárhelyi református pedagógusok nevelői konferenciáján felszólalt a Felső-Kopáncsi tanyai tanító, Szénási Gyula, indítványozva, hogy hozzanak létre diákotthont a városban a település hatalmas tanyavilágában élő, tehetséges gyermekek számára. A református gimnázium tanára, Szathmáry Lajos vállalta a szervezést, s az internátus 1938 őszén már fogadta az első tanulókat az országban egyedülálló intézményként.

Ugyanis rendelkezett saját diákotthonnal a Bethlen Gábor Református Gimnázium, azonban ezt térítés ellenében vehették igénybe a tanulók, viszont az új otthon ingyenesen adott szállást a tehetséges fiataloknak. A kollégium adományokból, támogatásokból működött, patrónusa volt Móricz Zsigmond is, míg Németh László a Cseresnyéskert című drámájának honoráriumát ajánlotta föl 1942-ben, s így vette fel a diákotthon a Cseresnyés nevet. Az otthon sikerét mutatja, hogy a tanyavilágból érkezett gyerekek megbecsülték magukat, az első évfolyamok tanulói kitűnő eredménnyel végezték a gimnáziumot, sokan tudományos fokozatot is szereztek pályájuk során. A film készítésének ötlete a tavalyi tanév során, a diákotthon jelenlegi épületének jubileumán folytatott anyaggyűjtés során merült fel, Pataki Béla huszonhat interjút készített a kollégium egykori és mai tanulóival, tanáraival és az intézményhez kapcsolódó személyekkel, a legfiatalabb nyilatkozó mindössze tizenöt éves, míg a legidősebb betöltötte a kilencvenötöt. Pataki Béla az anyaggyűjtést tovább folytatja, hogy kötetben is bemutathassa a diákotthon nyolcvan évét, s a jubileum alkalmából január 25-én az Emlékpont galériájában nyílik meg az a kiállítás, amely fényképekkel, dokumentumokkal, hang- és filmfelvételekkel mutatja be az elmúlt nyolc évtizedet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.