Hírzóna

Lengyel pálos szerzetes lesz az idei csíksomlyói búcsú szónoka

Lengyel pálos szerzetes lesz az idei csíksomlyói búcsú szónoka

2018. január 15., hétfő
Lengyel pálos szerzetes lesz az idei csíksomlyói búcsú szónoka

Marian Adam Waligóra lengyel szerzetes, a czestochowai Jasna Góra-i pálos kolostor házfőnöke lesz a 2018-as csíksomlyói búcsú szónoka - közölték az MTI-hez eljuttatott közleményben a szervezők.

Urbán Erik ferences szerzetes a csíksomlyói kegytemplom igazgatója az MTI-nek hétfőn elmondta: a pünkösdi zarándoklat 1989 utáni történetében egyszer fordult még elő, hogy nem magyar szónoka volt a hegynyeregben tartott ünnepi szentmisének. Ekkor a Bukarestben szolgálatot teljesítő pápai nuncius prédikált, beszédét pedig fordították. A mostani szónok, Marian Adam Waligóra azonban kiválóan beszél magyarul, így tolmács nélkül mondhatja el szentbeszédét. Az erdélyi ferences rend közleménye szerint a pálos szerzetes fiatal korában kezdett magyarul tanulni. Erre a pálos rend magyar alapítása indította. Pappá szentelése után a pécsi pálos kolostorban szolgált közel egy éven át, elmélyítve a magyar nyelv, történelem és kultúra ismeretét, szeretetét.

A közlemény szerint Marian Adam Waligóra sokat tesz a lengyel-magyar barátság elmélyítéséért, ismeri és szívén viseli a külhoni magyarság sorsát is. Sokat tesz ugyanakkor Szent II. János Pál pápa emlékének méltó magyarországi megőrzéséért és tiszteletének erősítéséért.

A pünkösdi zarándoklat ünnepi szentmiséje május 19-én helyi idő szerint 12.30-kor (közép-európai 11.30) kezdődik a csíksomlyói hegynyeregben, és a szervező erdélyi ferences rend elsősorban a fiatalokat szeretné megszólítani a rendezvénnyel. Ferenc pápa kezdeményezéséhez csatlakozva ugyanis a Gyulafehérvári Főegyházmegye is a 2018-as pasztorális évet a Fiatalok a hit útján témában tervezte meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.