Gazdaság

KSH: 2017 novemberében gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése

KSH: 2017 novemberében gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése

2018. január 15., hétfő
KSH: 2017 novemberében gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése

Tavaly novemberben 7,7 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A növényi termékek ára 8,6, az élő állatok és állati termékek ára 6,4 százalékkal emelkedett - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónaphoz képest gyorsult az áremelkedés, októberben a termelői árak 7,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, a növényi termékek ára 8,0, az élő állatok és állati termékek ára 6,2 százalékkal emelkedett. Novemberben a gabonafélék ára 12 százalékkal, ezen belül a búzáé ugyancsak 12, a kukoricáé 13, az árpáé 8,9 százalékkal nőtt éves összevetésben. A gyümölcsfélék ára 38 százalékkal emelkedett. Az alma ára kimagaslóan, 68 százalékkal nőtt, ami az ipari alma árának jelentős, 177 százalékos növekedéséből adódott. A szőlő ára 16 százalékkal nőtt. Az élő állatok termelői ára 1,2 százalékkal, az állati termékeké 18 százalékkal emelkedett. A vágóbaromfi ára 4,6 százalékkal nőtt, ezzel szemben a vágósertésé 2,9 százalékkal csökkent. A tej ára 16 százalékkal, a tojásé 26 százalékkal emelkedett. Az év első 11 hónapjában a mezőgazdasági termelői árak 5,6 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest, ezen belül a növényi termékek ára 3,0, az élő állatok és állati termékeké 9,9 százalékkal lett magasabb. A gabonafélék ára 4,4 százalékkal emelkedett január-novemberben. A zöldségfélék ára 0,2 százalékkal csökkent, a gyümölcsöké pedig 19 százalékkal nőtt. A burgonya ára 6,7 százalékkal visszaesett. A tej ára 25 százalékkal nőtt. A vágósertés ára 13 százalékkal, a vágóbaromfié 1,7 százalékkal emelkedett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.