ARC

Honnan fúj a szél? – Egy fiatalember sikeres pályaválasztása

Honnan fúj a szél? – Egy fiatalember sikeres pályaválasztása

2018. január 28., vasárnap
Honnan fúj a szél? – Egy fiatalember sikeres pályaválasztása

A szakember, aki barométer nélkül is pontosan tudja a várható időjárást. Gyuris Ferenc tizenkilenc éves kora óta dolgozik a szegedi meteorológiai állomáson.

A 32 éves férfi másfél évtizede éve rajong az időjárásért. Munkahelyén, a bajai út mentén található meteorológiai állomáson látogattuk meg.

-Hogyan lesz valakiből meteorológiai észlelő?

-Általános iskolás koromban nagyon szerettem a földrajzot. Később természetkedvelő fiatalként a szentesi Bartha János Kertészeti Szakközépiskolát választottam. Környezetvédelmi technikusnak tanultam, de inkább az időjárással kapcsolatos jelenségek érdekeltek. Szabadidőmben szinte mindig az ezzel kapcsolatos amatőr weboldalakat bújtam. A metnet.hu és más oldalak rendszeres fórumozója voltam.

-Milyen bejegyzéseid tettek ismertté szakmai körökben?

-Ezeken az oldalakon gyakran megosztottam szegedi mérési eredményeimet. Először csapadékmennyiséget mértem egy mezőgazdasági boltban is kapható 35 millis henger segítségével. Később megvettem a saját házi meteorológiai állomásomat. Ezzel már többféle dolgot mértem, például hőmérsékletet, páratartalmat, légnyomást és szélsebességet.

-Mi volt az igazi fordulópont a pályaválasztásod tekintetében?

-Egy számomra fontos ismeretség vezetett a hivatásomhoz. Még középiskolás koromban – a korábban említett fórumokon keresztül – ismerkedtem meg Tóth Tamás meteorológussal. Ő akkor már az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa volt. Felfigyelt a bejegyzéseimre, majd személyesen is találkoztunk. Tizenhárom éve szabadult fel egy hely itt, a szegedi meteorológiai állomáson. Tamás jelezte nekem, hogy munkatársat keresnek. Hangsúlyozta, hogy ez nagy lehetőség számomra, hiszen olyan munkakörben dolgozhatnék, amely mindig is érdekelt. Rövid mérlegelés után otthagytam a szentesi iskolát, és tizenkilenc évesen elkezdtem dolgozni. Azóta is itt vagyok, és nagyon szeretem a munkámat.

-Milyen feladatai vannak egy meteorológiai észlelőnek?

-Méréseket és megfigyeléseket végez és rögzít. Szerteágazóak a napi feladataim: felhő fajtákkal, csapadékminőségekkel és mennyiségekkel foglalkozom. Köd, pára, zúzmara és hó - egyik sem kerülheti el a figyelmemet. Szeretem a számok világát, s itt megtaláltam a gyakorlati hasznát ennek. Valójában már sok feladatot automata berendezések végeznek, viszont naponta kétszer rádiószondás felszállást kell indítanom. A műszert egy hidrogénnel töltött „nagy lufi” emeli a magasba. A szonda ugyanis egy mérőműszer, mely többféle paraméterről küld jeleket GPS segítségével. Általában 30-35 ezer méterig emelkedik fel, majd a lufi „kipukkan” és a szonda visszahull a földre. Naponta kétszer – délben és éjfélkor – kell felküldenem. Az országban Szegeden és Budapesten végeznek ilyen méréseket.

-Hány napra lehet pontosabb időjárási előrejelzést adni?

-Legfeljebb négy-öt napra, bár előfordul, hogy a másnapit is elvétjük – feleli mosolyogva. A mondat közben fél szemmel a fali órára pillant. 11 óra 50 perc. Tíz perc múlva kell felengedni a szondát. Hazafelé a kínai filozófus, Konfuciusz mondása jut eszembe: „Válassz olyan munkát, amit szeretsz csinálni, és soha életedben nem kell dolgoznod!” Úgy érzem Ferenc tizenévesen igazán jól választott.

Tóth Péter

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.