Gazdaság

Hatalmas károkat okozhat az enyhe tél

Hatalmas károkat okozhat az enyhe tél

2018. január 8., hétfő
Hatalmas károkat okozhat az enyhe tél

Január ellenére már rügyezik a ribizlibokor, az alma- és a barackfa, a dél-balatoni borvidéken pedig megkezdődtek a szőlőmetszések.

Aggódnak a gazdák a napok óta tartó tavaszias időjárás miatt, mivel rügyeznek a fák, és ha továbbra is ilyen meleg lesz, majd erős lehűlés következik, komoly károkkal kell számolniuk – - hangzott el az M1 aktuális csatorna híradójában vasárnap. A hírműsorban megszólaltatták Herold Ferenc kertészmérnököt, biogazdát, aki azt mondta: az lenne a jó, ha ez a meleg időjárás minél hamarabb véget érne, és azt követően nem lenne túl hideg. Komoly gond a gyümölcsösöknél, hogy azokban már metszenek, és a metszésnél sok sérülést okoznak, így

ha mínusz tíz fokra hűl a levegő hőmérséklete, az komoly károkat okozhat a növényeknek.

Január ellenére már rügyezik a ribizlibokor, az alma- és a barackfa, a dél-balatoni borvidéken pedig megkezdődtek a szőlőmetszések. Elkezdett érni a repce is, és a szakemberek szerint ha továbbra is ilyen meleg marad az idő, árthat a termés minőségének.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa az MTI megkeresésére közölte:

a nappali országos melegrekord is megdőlt vasárnap.

Jenki Szilvia elmondta: mostanáig ezen a napon 17,6 Celsius-fok volt a legmagasabb maximumérték, amelyet 2001-ben Kiskunhalason mértek. Most ennél 1 tized fokkal melegebb volt Mohácson, így az új január 7-ei melegrekord 17,7 fok lett. A meteorológiai szolgálatnak az MTI-hez vasárnap eljuttatott országos középtávú előrejelzése szerint a következő napokban még marad a szokatlanul enyhe idő, azután viszont fokozatos lehűlés várható, a hétvégén hó is lehet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.