Kultúra

Bocskor Bíborka hangját kölcsönözte a Nemzeti Múzeumnak

Bocskor Bíborka hangját kölcsönözte a Nemzeti Múzeumnak

2018. január 28., vasárnap
Bocskor Bíborka hangját kölcsönözte a Nemzeti Múzeumnak

A Magashegyi Underground énekesnőjének különleges hangját egy ideig nem csak a koncerteken élvezhetjük. A Magyar Nemzeti Múzeum „Anna – Változatok székely asszonysorsra” című kiállításának magyar hangját ugyanis Bocskor Bíborkának köszönhetjük.

„Erdélyi származású vagyok, az én nagymamámat is Annának hívták. A kiállítás azért nagyon érdekes, mert ugyan fiktív történeteket mutat be, mégis teljesen hitelesen tárja fel az akkori székely emberek életét. Akár az én családom története is lehetne…” – foglalja össze Bocskor Bíborka. Április 21-én az énekesnő személyes tárlatvezetésével tekinthetjük meg a kiállítást.

A tárlat a 20. század derekának Székelyföldjére vezet vissza, egy szigorú és íratlan szabályok irányította társadalomba, ahol egy megesett lánynak nem lehetett maradása. Milyen lehetett a házasságba kényszerített asszony sorsa? Milyen lehetett a cselédé vagy a gyári munkásé? Hatalom volt-e a néphatalom? És szabadság volt-e a magány? Erről vallanak Anna elképzelt gondolatai, szavai. A Nemzeti Múzeum időszaki kiállítása elképzelt történeteket mutat be. A kiállítás Annája nem valós: a képzelet szülte. Az egyszeri asszony, akinek sorsára rávetül a helyi norma, de a világpolitika is, és aki nem alakítója, hanem elszenvedője a történelemnek. A látogató maga is végigjárhatja ennek az életnek a döntéseit és annak következményeit: Mi lett volna, ha...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.