Közélet

Aranysáfrány a Soá gyermekáldozatainak emlékére

Aranysáfrány a Soá gyermekáldozatainak emlékére

2018. január 25., csütörtök
Aranysáfrány a Soá gyermekáldozatainak emlékére

A hódmezővásárhelyi Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyen emlékeztek csütörtökön a holokauszt nemzetközi emléknapjához közeledve a vészkorszakban életét vesztett mintegy másfélmillió gyermekre a szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Középiskola hetedikes és tizedikes diákjai.

A tanulók, akik a Holocaust Education Trust Ireland (Írországi Holokauszt Oktatási Alapítvány) és a Szembenézés Alapítvány programjában, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológia Kar Neveléstudományi Intézet támogatásával megvalósuló, nemzetközi Krókusz Projektben vesznek részt műsort is adtak a kiállítóhelyen. A krókusz – aranysáfrány – sárga, hatszirmú virág, amely színével és formájával is utal a Dávid-csillagra. A nevét viselő projekt célja, hogy a fiatalok megértsék, mi okozta a holokausztban meggyilkolt másfél millió gyermek halálát és értelmezni tudják a történelem és saját életük közötti kapcsolatot.

Boneczné Bakó Anikó, az iskola történelemtanára elmondta: a diákok tavasszal a szegedi zsinagóga kertjében fognak krókuszokat ültetni. A nemzetközi Krókusz Projekt keretében ugyanis világszerte sárga aranysáfrányokat ültetnek azoknak a gyerekeknek az emlékére, akik a holokauszt áldozataivá váltak: hogy ne vesszenek a feledés homályába, hanem emlékük tovább éljen a jövő nemzedékekben. Miután a diákok megismerték a hódmezővásárhelyi zsinagógát és a kiállítóhelyet, Anna Frank és Radnóti Miklós naplójából vett idézetekből összeállított műsorukkal rótták le kegyeletüket, majd a kiállítóhely gyermekáldozatoknak emléket állító portáljánál helyezték el az emlékezés köveit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.