Kultúra

A magyar kultúra napján változatos programok lesznek Csongrád megyében

A magyar kultúra napján változatos programok lesznek Csongrád megyében

2018. január 17., szerda
A magyar kultúra napján változatos programok lesznek Csongrád megyében

Változatos programokkal, kiállításokkal, irodalmi rendezvényekkel, koncertekkel, elismerések átadásával ünneplik a magyar kultúra napját Csongrád megyében.

Csütörtökön a szegedi NKM Galériában nyílik Ablakba zárt világok címmel Bátyai Gitta muzeológus kiállítása, aki a Tisza-parti város legszebb színes ablaküvegeit gyűjtötte össze, melyeket neves fotográfusok örökítettek meg. Szintén ettől a naptól látható Árnyas Koppány Ákos fiatal festőművész tárlata a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában.

Péntektől tekinthetik meg az érdeklődők Schmidt Andrea A Tisza és Tápé című fotókiállítását a Heller Ödön Művelődési Házban.

A 2010-ben elhunyt grafikusművész, Kass János nevét viselő galériában pedig hétfőn nyílik a Kass, Biblia, Szentek című tárlat. Szombaton Szeged kulturális intézményei mutatkoznak be Szent-Györgyi Albert Agórában. Hétfőn a városházán díszünnepségen adják át az önkormányzat elismeréseit: a Szeged kultúrájáért díjakat és a Kölcsey-érmeket. Szentesen pénteken nyílik a Koszta József Múzeum új időszaki kiállítása Évszázados tradíciók címmel. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeummal közösen rendezett tárlaton a Dr. Oetker németországi alapítású cégcsoport múltját és jelenét ismerhetik meg a látogatók. Kedden bemutatják a nagyközönségnek Kováts Károly festőművész alkotásait, melyeket Bálint Csilla adományozott a közgyűjteménynek.

Hagyomány, hogy a magyar kultúra napjához kapcsolódva adják át a hódmezővásárhelyi önkormányzat által 2008-ban alapított Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat.

Az elismerést a hódmezővásárhelyi születésű, kétszeres Kossuth-díjas színművész nevét viselő művelődési központban rendezendő vasárnapi gálaműsoron B. Élthes Esztertől, Bessenyei Ferenc özvegyétől és Hegedűs Zoltán (Fidesz-KDNP) alpolgármestertől veheti át az idei díjazott. Csongrádon a Városi Galériában immár harmadik alkalommal rendezik meg fiatal képző-, iparművészek és építészek Kötődések című kiállítását. Makón, a József Attila Múzeumban a határon túli magyar művészek a Makói Művésztelepen 1991 és 2006 között készült alkotásaiból rendeznek kiállítást, amely csütörtöktől látható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.