Szórakozás

A legsötétebb óra: a Churchill-film margójára

A legsötétebb óra: a Churchill-film margójára

2018. január 23., kedd
A legsötétebb óra: a Churchill-film margójára

A szegedi Belvárosi Moziban most fut A legsötétebb óra című film, ami könnyen lehet, hogy végre meghozza Gary Oldmannek a már régóta várt Oscar bácsit. Amennyiben arra lennétek kíváncsiak, hogy megéri-e az időtöket és pénzeteket, akkor jó helyen vagytok, mert ebből a cikkből ezt lefogjátok tudni szűrni.

Mikor azt mondom, hogy ezt a filmet úgy kéne kötelezővé tenni, mint az iskolákban az olvasmányokat, nem csak azért mondom, mert a történelem egy fontos részét dolgozza fel, hanem azért is, mert úgy teszi azt, hogy közben nem untatja halálra a nézőt, még az egyébként ijesztőnek tűnő, több mint 2 órás vetítési idejével sem. A most vetített A legsötétebb óra nem összekeverendő

az ugyanilyen címet kapó

, de teljesen más témában operáló és borzalmas alkotással, amit akkor se néznénk meg (már úgy értem újra), ha ezzel megtudnánk akadályozni, hogy Trump több hülyeséget hordjon össze a Twitteren. (Na jó, akkor talán igen, de ez úgysem fog előfordulni.)

Fotó: nme.com

A film története röviden annyi, hogy Churchill már pár nappal a miniszterelnökségi kinevezése után egyből élete egyik legnehezebb döntése elé kerül. Aláírja-e a békeszerződést az Európát egyre inkább fenyegető Nácikkal, vagy nyíltan szembe szálljon velük, amivel háborúba hívja az egész országot. A sztori bár nem túl akciódús, sőt, igazából az egész gyakorlatilag csak politikai párbeszédekből rajzolódik ki, de ettől a film értéke csak nő a szemünkben, hiszen az átlag néző számára általában unalmasnak titulált jeleneteket is feszültség és nem is túl ritkán őszintén megmosolyogtató hangulat járja át. Ez utóbbi persze leginkább Churchill híresen nagy seggfejkedéseiből adódik, de mi ezt egyáltalán nem bánjuk, mert ezen jelenetek hiányában jóval szomorúbb, és kevésbé említésre méltó lenne az egész. A nyitó jelenet már egyből képbe is helyez minket, hogy milyen típusú alpárisággal kerülünk majd szembe, hiszen kapásból egy nemiszerves poént tolnak a képünkbe, illetve ez esetben Churchill tolja a titkárnője képébe.

Fotó: The Berkshire Eagle

Történelmi film révén nagy fordulatokra nem kell számítani, mert a kimenetelt mind ismerjük, de ezek hiányáért kárpótol Oldman játéka, a festőien szép képi világ, és jól követhető, a film vége felé haladva egyre feszültebb, politikai dráma. Egyedüli hibájaként talán annyit hoznék fel, hogy ha már 2 órás játékidőt szántak a történetnek, abba igazán belefért volna némi plusz infó a politikus magánéletéről, amivel talán némileg árnyékolni tudták volna a karaktereket, és a főszereplőn kívül más személyre is lehetne emlékezni a stáblista után. Szóval, ha valakinek bejött A Király beszéde, vagy a zseniális Christopher Nolan Dunkirk című filmje, akkor ezt is bátran próbálja be, mert nem fog csalódni.

A legsötétebb óra (Darkest Hour)

Amerikai-angol életrajzi film (magyarul beszélő és feliratos vetítések is) 125 perc, 2018 rendező: Joe Wright szereplők: Gary Oldman, Ben Mendelsohn, Kristin Scott Thomas, Lily James, Stephen Dillane, Richard Lumsden   Reichenberger Rajmund

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.