Politika

A közgyűlés csak kirakat, vagy értelme is van?

A közgyűlés csak kirakat, vagy értelme is van?

2018. január 26., péntek
A közgyűlés csak kirakat, vagy értelme is van?

Ahogy azt Botka László tegnapi „évértékelő” beszédjében hallhattuk, a polgármester kijelentette, hogy február után nem fog összehívni közgyűlést az április 8-i választásokig, mertnem akarja, hogy abban a teremben is kampányoljanak a politikusok.

Egy ügyvéd szakmai véleménye szerinta közgyűlés az önkormányzatoknál is úgy működik, mint a cégeknél. Azaz egy vállalkozás esetében a tulajdonos és a tagok is összehívhatják. Tehát, ha a polgármester nem szeretné összehívni, attól a képviselők azt még megtehetik.

Ám cégeknél bevett módszer az, hogy fizikálisan nem találkoznak, csak telefonon, vagy egy Skype-os beszélgetéssel beszélik meg a megvitatandó tárgyakat és csak később, mikor egyébként is találkoznának, aláírnak egy jelenlétit arról, hogy megtartották a közgyűlést. Természetesen ez nem a hivatalos formája, csak egy módja annak, hogy egy szervezet hatékonyan működjön, megkerülve a formális utakat, azaz egy önkormányzat hasonló módon nem járhat el. Az önkormányzat ezeken az alkalmakon általában azokat a témákat tárgyalja át, amik a város működéséhez elengedhetetlenek, mint például a helyi önkormányzati szervezetek igazgatóinak megválasztása, a város költségvetési tervei, és még sok más mellett a helyi rendeletek módosításai. Az előző időszakokban egyébként a helyi önkormányzat átlagban másfél havonta gyűlt össze, így a Botka László által tervezett kihagyás is belefér ebbe az időszakba. Amire viszont felhívnánk a figyelmet, hogy a polgármester ezt a két közgyűlés közötti szünetet mégis azzal magyarázta, hogy nem akar teret adni a politikai csatározásoknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.