Közélet

Tízévesnél öregebb taxik nem gurulhatnak az utakon

Tízévesnél öregebb taxik nem gurulhatnak az utakon

2017. december 28., csütörtök
Tízévesnél öregebb taxik nem gurulhatnak az utakon

Szigorítást hoz az új év.

Januártól csak 10 évesnél fiatalabb autóval lehet taxizni, miután lejár a 2015-ös kormányrendeletben meghatározott türelmi idő. Az új előírások szerint a taxiszolgáltatás csak két oldalon két-két ajtós, légkondicionált gépkocsival nyújtható. A 10 éves korhatár az Euro III környezetvédelmi besorolásba, illetve az elektromos motorral közlekedőkre vonatkozik, míg az Euro IV-es besorolású motorral felszereltek esetében csak 7 évnél fiatalabb gépkocsikra adhatnak taxiengedélyt.

Az autókra vonatkozó műszaki előírások között szerepel az is, hogy csak olyan autóval lehet taxizni, amely gumiabroncsainak teljes futófelületén a mintázat magassága a három millimétert eléri. Követelmény még, hogy minden üléséhez legyen biztonsági öv, a vezetőnél és a jobboldali első ülésnél beépített légzsák és a blokkolását gátló berendezés (ABS). Taxizni csak olyan személygépkocsival lehet, amelynek kormányberendezése a menetirány szerinti baloldalon van. (MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.