Lesz elég, de drágább lesz, mint tavaly.
- Lesz elegendő magyar hal az év végi ünnepekre, sőt a kiegyensúlyozott belföldi kínálat mellett jelentős mennyiség jut exportra is - mondta az MTI-nek a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) szóvivője.Lévai Ferenc - aki egyben az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója is - közölte: az idei édesvízi haltermelés mintegy 19 ezer tonna lehet, további mintegy 4 ezer tonnát a magyar telepeken termeltek meg.
Magyarországon az alaphal a ponty, a teljes fogyasztás mintegy 80 százalékát adja.
Az év végi ünnepekre már keresett a harcsa, a süllő és a pisztráng, azok a szálkamentes halak, amelyek fogyasztása évközben még elenyésző.
Az év végén fogy el Magyarországon az éves halfogyasztás 30-35 százaléka.
Ha elmúlik karácsony, csupán 5% lesz a hal áfája
A hal néhány százalékkal drágább, mint tavaly a nyári aszály és a magasabb gabonaárak miatt, az áremelkedés mértéke azonban nem éri el a 10 százalékot. A szóvivő ugyanakkor jelezte, hogy a jövő évtől a fogyasztók által is érzékelhető, mintegy 15-17 százalékos árcsökkenés várható az áfacsökkentésnek (27-ről 5 százalékra) köszönhetően, ami az ágazat fehéredésére is jótékonyan hat majd. Hozzátette, hogy a belföldi halfogyasztás számításaik szerint várhatóan 10 százalék körül nő majd.
Halbetegség sújtja Európát
Magyarország évente mintegy 3500-4000 tonna halat, főként pontyot, busát, de élő csukát, harcsát és süllőt exportál. A magyar halexport növekedésének alapvető oka, hogy
Európa több országában olyan halbetegségek jelentek meg, amelyekkel nem tudnak megbirkózni a helyi állat-egészségügyi hatóságok.
A piacon így relatív halhiány keletkezett. Ezek a betegségek Magyarországot elkerülték - jegyezte meg Lévai Ferenc. (MTI)