Gazdaság

Karácsony előtt egekbe emelik a hal árát 

Karácsony előtt egekbe emelik a hal árát 

2017. december 12., kedd
Karácsony előtt egekbe emelik a hal árát 
Lesz elég, de drágább lesz, mint tavaly.

- Lesz elegendő magyar hal az év végi ünnepekre, sőt a kiegyensúlyozott belföldi kínálat mellett jelentős mennyiség jut exportra is - mondta az MTI-nek a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) szóvivője.Lévai Ferenc - aki egyben az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója is - közölte: az idei édesvízi haltermelés mintegy 19 ezer tonna lehet, további mintegy 4 ezer tonnát a magyar telepeken termeltek meg.

Magyarországon az alaphal a ponty, a teljes fogyasztás mintegy 80 százalékát adja.

Az év végi ünnepekre már keresett a harcsa, a süllő és a pisztráng, azok a szálkamentes halak, amelyek fogyasztása évközben még elenyésző.

Az év végén fogy el Magyarországon az éves halfogyasztás 30-35 százaléka.

Ha elmúlik karácsony, csupán 5% lesz a hal áfája

A hal néhány százalékkal drágább, mint tavaly a nyári aszály és a magasabb gabonaárak miatt, az áremelkedés mértéke azonban nem éri el a 10 százalékot. A szóvivő ugyanakkor jelezte, hogy a jövő évtől a fogyasztók által is érzékelhető, mintegy 15-17 százalékos árcsökkenés várható az áfacsökkentésnek (27-ről 5 százalékra) köszönhetően, ami az ágazat fehéredésére is jótékonyan hat majd. Hozzátette, hogy a belföldi halfogyasztás számításaik szerint várhatóan 10 százalék körül nő majd.

Halbetegség sújtja Európát

Magyarország évente mintegy 3500-4000 tonna halat, főként pontyot, busát, de élő csukát, harcsát és süllőt exportál. A magyar halexport növekedésének alapvető oka, hogy

Európa több országában olyan halbetegségek jelentek meg, amelyekkel nem tudnak megbirkózni a helyi állat-egészségügyi hatóságok.

A piacon így relatív halhiány keletkezett. Ezek a betegségek Magyarországot elkerülték - jegyezte meg Lévai Ferenc. (MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.