Közélet

Fővárosi csapat tarolt a szegedi egyetem versenyén

Fővárosi csapat tarolt a szegedi egyetem versenyén

2017. december 9., szombat
Fővárosi csapat tarolt a szegedi egyetem versenyén

Cambridge-be utazik, mert megnyerte a Szegedi Tudományegyetem VI. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyét a budapesti Baár-Madas Református Gimnázium csapata.

A fővároson kívül 14 megyéből és a Vajdaságból 59 team érkezett az SZTE különleges, mert több tantárgyat is érintő és a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert munkássága előtt tisztelgő vetélkedőjére. Abony, Balatonfüred, Bonyhád, Budapest, Debrecen, Dombóvár, Eger, Esztergom, Gödöllő, Hódmezővásárhely, Kaposvár, Kisvárda, Miskolc, Monor, Nagyatád, Orosháza, Pécs, Szeged, Szentes, Székesfehérvár, Veszprém, Zenta diákságának jeles képviselői is elzarándokoltak arra az egyetemre, ahol az egyetlen olyan, Nobel-díjat érdemlő tudományos eredmény született, amelyhez magyarországi, pontosabban a szegedi egyetem laboratóriumaiban végzett kutatómunka vezetett. A Szegedi Tudományegyetem VI. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyén a fővároson kívül 14 megyéből és a Vajdaságból 59 csapat érkezett. A 177 középiskolás és kísérő tanáraik is hozzájárultak ahhoz, hogy méltóképpen emlékezzünk Szent-Györgyi Albertre, aki 85 éve a szegedi egyetem kutatójaként a paprikában gazdag C-vitamin-forrásra lelt, illetve 80 éve fiziológiai és orvosi Nobel-díjat kapott a „biológiai égésfolyamatok, különösképpen a C-vitamin és a fumársavkatalízis szerepének tisztázása terén tett felfedezéseiért”.

A tehetséggondozás jegyében rendezte meg a Szegedi Tudományegyetem december 7–8. között a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt. A versengő diákok intézményein kívül további 41 iskola kapcsolódott be az SZTE és a Szegedi Tudós Akadémia közösen összeállított programjába. Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre érkező diákok mellett további 220 fiatal vett részt a Szegedi Tudós Akadémia által szervezett, Nobel-díjasok – Tehetséges Diákok Találkozója programjain. A rangos vetélkedő résztvevői kémiai, biológiai, fizikai ismereteiket villanthatták föl az első írásbeli feladványokat tartalmazó fordulóban. Az 59 csapat közül az élbolyba tartozók közel azonos eredményt értek el. A döntőbe 6 csapat jutott: a budapesti Baár-Madas Református Gimnázium „BMRG 1”; a budapesti Deák Téri Evangélikus Gimnázium „DEG”; a budapesti Városmajori Gimnázium „PICIKE BORFALÓ”; a budapesti Veres Péter Gimnázium ”BEKRIZSA”; a Gödöllői Református Líceum Gimnázium ”Kémcsövesek”; a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium „RMG-2” formációja. A döntősök a szóbeli és írásbeli feladatokat oldottak meg, de kísérletet végezve is válaszoltak a feladványokra. Szent-Györgyi Albert élete és munkássága mellett a fizikai, kémiai, fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjasok 2012 és 2016 közötti eredményei is terítékre kerültek. A verseny fődíját, a Cambridge-i utazást a budapesti Baár-Madas Református Gimnázium „BMRG 1” csapat nyerte. Így a három diák és felkészítő tanáruk, Vetlényi Dávid lesz a verseny fő támogatója, Szegedi Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Cambridge-Szeged Society vendége.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.