Kultúra

A Szegedi Szabadtéri Játékok és a Thealther Európa legjobbjai között

A Szegedi Szabadtéri Játékok és a Thealther Európa legjobbjai között

2017. december 13., szerda
A Szegedi Szabadtéri Játékok és a Thealther Európa legjobbjai között

Az Európai Fesztiválszövetség (Europe for Festivals, Festivals for Europe) a minősített rendezvények közé választotta a Szegedi Szabadtéri Játékokat és a Thealter fesztivált, az elismeréseket hétfőn adták át a csongrádi megyeszékhelyen – írja az MTI.

Elekes Zoltán, a Magyar Fesztiválszövetség alelnöke elmondta, hogy az európai szervezet négy évvel ezelőtt a magyar regisztrációs és minősítési rendszer nyomán indította el saját pályázatát. Az elismerésre kétévente jelentkezhetnek a szervezők. Európában idén 715 fesztivál kapta meg a minősítő oklevelet.

A harminc magyar rendezvény között két olyan szegedi művészeti fesztivál van, amely meghatározó az ország kulturális élete szempontjából

- közölte az alelnök. Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója kifejtette, a több műfajú fesztivál előadásainak nagyobbik része magyar nyelvű, így elsősorban a régió közönségére számítanak, Magyarország mellett a határon túlról. Balog József, az idén már 27. Thealter fesztivált megszervező MASZK Egyesület elnöke hangsúlyozta, a két szegedi rendezvény nem versenytársai, hanem partnerei egymásnak. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy a kultúra, a színház, a művészet mint közösségi élmény Budapest mellett Szegeden a legfontosabb az országban - fogalmazott Balog József. Az egyesület régiós kapcsolatai nagyon erősek, Temesváron és Szabadkán is szerveznek a szegedihez hasonló nemzetközi független színházi seregszemlét. 2021-ben Temesvár és Újvidék is Európa kulturális fővárosai között lesz, a felvezető programok már jövőre elkezdődnek, melyekbe aktívan bekapcsolódik a MASZK Egyesület is - közölte a színházi szakember.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.