Hírzóna

A mezőgazdasági folyamatokat nagymértékben alakítja a klímaváltozás

A mezőgazdasági folyamatokat nagymértékben alakítja a klímaváltozás

2017. december 6., szerda
A mezőgazdasági folyamatokat nagymértékben alakítja a klímaváltozás

Ennek megfelelően kiemelt szerepet tölt be a mezőgazdasággal foglalkozó szervezetek, szakemberek tapasztalata Csongrád Megye Klímastratégiájának megalkotásában.

Szarka Béla, a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, a klímát kutató szervezetek a mezőgazdaságot látják az egyik legjelentősebb szennyezőnek, szén-dioxid és egyéb gázok kibocsátójának. Úgy gondolja, a kutatóintézetnek is kötelessége mindent megtenni annak érdekében, hogy a mezőgazdaság a jövőben is fenntartható módon járuljon hozzá a társadalom élelmiszerellátásához. Ezért tartja fontosnak, hogy szakmai tapasztalatukkal elősegítsék a dokumentum megalkotását. A decemberben Szegeden tartott Csongrád Megyei Éghajlatváltozási Platformon elmondta, a mezőgazdaság egyben a kárvallottja is a klímaváltozásnak.

– Az éghajlatváltozás legnyilvánvalóbb jelei egyrészt a hőmérséklet, másrészt a csapadékviszonyok megváltozása. Az eddigi ismereteink szerint nem a lehulló csapadék összmennyisége változik meg, hanem annak eloszlása. Azaz, például ha télen esik több csapadék a korábbiakhoz képest, akkor a nyári időszak szárazabbá és melegebbé válik. Ez természetesen károsan érinti a növényeket. Elsősorban növénynemesítéssel foglalkozunk, a szárazsághoz való alkalmazkodás az egyik legfontosabb tényező – fejtette ki Szarka Béla. Az ügyvezető igazgató ismertette, míg korábban elmondhattuk, kukorica-vetőmag nagyhatalom Magyarország, addig ma már egyre nehezebb kukoricát gazdaságosan termeszteni. A szárazság olyan sok termést visz el, hogy a gazdák közül többen inkább más növények termesztésére váltanak. A vetőmag-termesztést is tönkre teheti a szárazság. Csongrád megyében kiemelten kell ezzel foglalkozni, ugyanis ez az egyik legjövedelmezőbb mezőgazdasági üzletág. Hangsúlyozta, a platform lehetőséget teremtett más tudományterületeken dolgozó szakemberek információcseréjére, tájékozódtak a megyei jövőképről, lehetőségekről. A Csongrád Megyei Közgyűlés a stratégiát társadalmi egyeztetésre bocsátja a platform szakmai álláspontjának kialakítását követően.

A tavasszal záruló, Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében életre hívott 30 millió forintnyi keretösszegű, száz százalékban európai uniós forrásból finanszírozott KEHOP-1.2.0-15-2016-00003 projektben dolgozzák ki a megyei klímastratégiai dokumentumot és indították el a platformot. A szakemberek úgy tartják, a dokumentum megléte megalapozhatja a megye hatékonyabb fellépését a klímaváltozás negatív hatásaival szemben. A Csongrád Megyei Önkormányzat KEHOP-1.2.0-15-2016-00003 azonosítószámú "Csongrád Megye Klímastratégiájának elkészítése" című projektje az Európai Unió támogatásával. (x)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.