Írjon nekünk

Hírzóna

A mezőgazdasági folyamatokat nagymértékben alakítja a klímaváltozás

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Ennek megfelelően kiemelt szerepet tölt be a mezőgazdasággal foglalkozó szervezetek, szakemberek tapasztalata Csongrád Megye Klímastratégiájának megalkotásában.

Szarka Béla, a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, a klímát kutató szervezetek a mezőgazdaságot látják az egyik legjelentősebb szennyezőnek, szén-dioxid és egyéb gázok kibocsátójának. Úgy gondolja, a kutatóintézetnek is kötelessége mindent megtenni annak érdekében, hogy a mezőgazdaság a jövőben is fenntartható módon járuljon hozzá a társadalom élelmiszerellátásához. Ezért tartja fontosnak, hogy szakmai tapasztalatukkal elősegítsék a dokumentum megalkotását. A decemberben Szegeden tartott Csongrád Megyei Éghajlatváltozási Platformon elmondta, a mezőgazdaság egyben a kárvallottja is a klímaváltozásnak.

– Az éghajlatváltozás legnyilvánvalóbb jelei egyrészt a hőmérséklet, másrészt a csapadékviszonyok megváltozása. Az eddigi ismereteink szerint nem a lehulló csapadék összmennyisége változik meg, hanem annak eloszlása. Azaz, például ha télen esik több csapadék a korábbiakhoz képest, akkor a nyári időszak szárazabbá és melegebbé válik. Ez természetesen károsan érinti a növényeket. Elsősorban növénynemesítéssel foglalkozunk, a szárazsághoz való alkalmazkodás az egyik legfontosabb tényező – fejtette ki Szarka Béla. Az ügyvezető igazgató ismertette, míg korábban elmondhattuk, kukorica-vetőmag nagyhatalom Magyarország, addig ma már egyre nehezebb kukoricát gazdaságosan termeszteni. A szárazság olyan sok termést visz el, hogy a gazdák közül többen inkább más növények termesztésére váltanak. A vetőmag-termesztést is tönkre teheti a szárazság.

Csongrád megyében kiemelten kell ezzel foglalkozni, ugyanis ez az egyik legjövedelmezőbb mezőgazdasági üzletág. Hangsúlyozta, a platform lehetőséget teremtett más tudományterületeken dolgozó szakemberek információcseréjére, tájékozódtak a megyei jövőképről, lehetőségekről. A Csongrád Megyei Közgyűlés a stratégiát társadalmi egyeztetésre bocsátja a platform szakmai álláspontjának kialakítását követően.

A tavasszal záruló, Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében életre hívott 30 millió forintnyi keretösszegű, száz százalékban európai uniós forrásból finanszírozott KEHOP-1.2.0-15-2016-00003 projektben dolgozzák ki a megyei klímastratégiai dokumentumot és indították el a platformot. A szakemberek úgy tartják, a dokumentum megléte megalapozhatja a megye hatékonyabb fellépését a klímaváltozás negatív hatásaival szemben.

A Csongrád Megyei Önkormányzat KEHOP-1.2.0-15-2016-00003 azonosítószámú “Csongrád Megye Klímastratégiájának elkészítése” című projektje az Európai Unió támogatásával.

(x)

Kommentek

Tovább olvasom

Hírzóna

Életmentő rendőr Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Egy szolgálaton kívüli rendőr mentette meg a 88 éves férfiéletét. Kommentek

Tovább olvasom

Hírzóna

Reagált a hódmezővásárhelyi polgármester jelölt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Dr. Márki-Zay Péter szó szerinti közlését kérte a közleményének, melyben arra a hírre reagál, miszerint ő akasztással riogatott. Kommentek

Tovább olvasom

Hírzóna

Egykori iskolájában is szurkolnak a szegedi olimpikonnak

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Hajrá Zsófi! Így üzentek a Szegedi Alsóvárosi Àltalános Iskola diákjai és tanárai Kónya Zsófia gyorskorcsolyázó olimpikonnak. Kommentek

Tovább olvasom

Aktuál