Írjon nekünk

Hírzóna

A klímaváltozás nem csak negatív hatással jár

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Rövidesen elkészül az a klímastratégiai dokumentum, amely Csongrád megye klímavédelmi törekvéseit és javaslatait tartalmazza.

A stratégia készítőinek képviseletében Gulyás Ágnes, a Szegedi Tudományegyetem Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék tanszékvezető-helyettese elmondta, a december 1-jén Szegeden tartott Csongrád Megyei Éghajlatváltozási Platformon olyan speciális igényű társadalmi csoportok képviselői, különböző tudományok és szakterületek, illetve a gazdasági élet szereplői osztották meg javaslataikat, amelyek a napi tevékenységük során szerzett tapasztalataikkal hozzájárulhatnak a megyei stratégia megalkotásához. A platform szakmai álláspontjának kialakítását követően a Csongrád Megyei Közgyűlés a stratégiát társadalmi egyeztetésre bocsátja.

– A klímaváltozás hatásai valamennyi országrészt érintik, ugyanakkor a dél-alföldi megyéket hangsúlyosabban, itt a napsütéses órák száma magasabb, a csapadékmennyiség alacsonyabb az országos átlagnál. A klímaváltozásnak a mezőgazdaság az egyik leginkább kitett gazdasági ágazat, itt érzékelhető legerőteljesebben annak hatása. Fontos, hogy minél hatékonyabb technológiákat alkalmazzunk, olyan környezetbarát energiákra építsük a mezőgazdasági tevékenységet, amely nem terheli tovább a légkört, mérsékelhető ezáltal többek között a szén-dioxid-kibocsátás is. A megye megújuló energiakészlete potenciális lehetőséget rejt magában – emelte ki a tanszékvezető-helyettes.

Az egyetemi adjunktus szerint a klímaváltozásnak nem csak árnyoldala van, mivel innovatív megoldások kidolgozására, alkalmazására ösztönöz. Amelyik intézmény, szervezet, vagy gazdasági szereplő időben tud a változó körülményekhez igazodni, technológiai újításokat kifejleszteni, vagy behozni Magyarországra és úttörőként alkalmazni azokat, az gazdasági előnyre tehet szert. Megtudtuk, Csongrád Megye Klímastratégiájának kidolgozásához térségi workshop-ok alkalmával is gyűjtöttek információkat, rövidesen pedig a megye településvezetői is tovább építhetik javaslataikkal a megyei stratégiát. A klímavédelem távlati céljai között szerepel a települési stratégiai dokumentumok elkészítése is.

A Csongrád Megyei Önkormányzat a megyei dokumentum kidolgozására és a platform életre hívására és működtetésére száz százalékban finanszírozottan 30 millió forint támogatásban részesült a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében. A KEHOP-1.2.0-15-2016-00003 projekt a tervek szerint 2018 tavaszán zárul.

A Csongrád Megyei Önkormányzat KEHOP-1.2.0-15-2016-00003 azonosítószámú “Csongrád Megye Klímastratégiájának elkészítése” című projektje az Európai Unió támogatásával.

(x)

Kommentek

Tovább olvasom

Hírzóna

Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (FRONTEX) projekt a Szegedi Rendészeti Szakgimnáziumban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Szegedi Rendészeti Szakgimnázium 2017-ben felvételt nyert az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) partnerakadémia hálózatába.

Tovább olvasom

Hírzóna

14 milliós merdzsót kapcsoltak le a határon! – videóval

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A magyar rendőrök a francia hatóságok által körözött gépkocsit foglaltak le Csanádpalotán. Kommentek

Tovább olvasom

Hírzóna

Eltévedt egy nő Vásárhelyen – a rendőrök mentették meg

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Egy erdős területen esett el, és azt sem tudta, hol van.

Tovább olvasom

Aktuál