Közélet

Beleremegett a panelház, mikor jött, 50 évig zötykölődtünk rajta

Beleremegett a panelház, mikor jött, 50 évig zötykölődtünk rajta

2017. november 2., csütörtök
Beleremegett a panelház, mikor jött, 50 évig zötykölődtünk rajta

Pont ma van 55 éve, hogy megismerkedtek a Bengálikkal a szegediek.

„Tudtuk, hogy jön, mert beleremegett az ötemeletes panelház” – egy volt József Attila sugárúti lakos ismerősünk mondta ezt néhány évvel ezelőtt, amikor szóba kerültek a FVV CSM típusú villamosok, de inkább annyit írunk: a Bengálik. A

Szegeder blog

hívta fel a figyelmet, hogy már 55 éve csenghet ismerősen a fülünkbe az ajtó becsukás zaja, amely a bóbiskolva felszálló iskolásokat felébresztette a tanóra kezdetéig. Télen a hideg, nyáron a meleg várta az utasokat az évszakhoz alkalmazkodva, az üvegek és a járműtest alig szigetelt. A típust a fővárosban fejlesztették ki, de kapott belőle Szeged, Miskolc és Debrecen is. Városunkban a 80 lóerős jármű összes változata szolgált – egyetlen kivételt leszámítva. Az 1930-as évek technikáját képviselő villamost egészen 1975-ig gyártották. Budapesten már a következő évtizedben kivonták, de a szegediek csak 2012-ben, a lengyel PESA-k bevezetése után inthettek búcsút a típusnak.

Önnek milyen élményei maradtak meg a már csak nosztalgiajáratként szolgáló Bengálikról? Visszasírja őket?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.