Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

A lakók tehetnek róla, hogy hónapokig fagyoskodnak – mondja az IKV vezetője

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Kardos Kálmán szerint nem a cég tehet arról, hogy csak lassan tudják visszakapcsolni a gázt, hanem a lakók. Szegeden jelenleg három épületben is dideregnek, mert nincs fűtés.

Egy tizenöt lakásos Tisza Lajos körúti műemléképületben már több mint egy hónapja dideregnek, mivel lekapcsolták a gázszolgáltatást. Kardos Kálmán, az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint nem ez az egyetlen társasház, ahol hideg van.

Ha egy épületben gázszivárgás van, egy dolgot lehet tenni: elzárni a szolgáltatást, s utána egy többlépcsős, hosszadalmas folyamat veszi kezdetét – magyarázza az IKV vezetője. A legideálisabb esetben egy hónap múlva lehet visszakapcsolni a gázt, ez az időintervallum azonban a legtöbb esetben csak álom, többnyire két-három hónap is eltelik, mire újból lesz gáz a lakásokban, s ahogy Kardos rámutatott, ez legtöbbször a bérlők és a tulajdonosok miatt van. Van, aki egyszerűen nem engedi be a szerelőt, de az is előfordul, hogy kórházban, netán külföldön van az illető, és a lakásba bizony még a rendőrök sem mehetnek be.

Ha az IKV Zrt. a ház kezelője, akkor a gáz elzárást követő napra lakógyűlést hívnak össze, tájékoztatót függesztenek ki a helyzetről, amit minden postaládába is bedobnak. Fontos tudni, hogy nem a lakógyűlésen, hanem a közgyűlésen születhet döntés a munkálatok elvégzéséről, hiszen 100 ezer forintot meghaladó összegről van szó. Persze ahhoz, hogy kalkulálhatóak legyenek a költségek, úgynevezett gázbiztonsági, majd kéménybiztonsági felülvizsgálat szükséges, ezután derül ki, hogy új engedélyes tervet kell-e készíteni. A régi építésű épületeknél ez borítékolható. Vagyis eltelik 5-6 nap, mire kiderül, pontosan milyen munkákat is kell elvégeztetni, utána keresnek vállalkozót, aki szintén megvizsgál mindent, utána mond árat. Érdemes tudni, hogy minden egyes gázórát le kell szerelni, és az említett Tisza Lajos körúti épületben egy lakásban a mai napig nem történt ez meg, a tulajdonos ugyanis nem tartózkodik Szegeden. Az IKV vezetője szerint sokszor ezen bukik egy egyhónaposra kalkulálható helyreállítás.

Ráadásul nem lehet tudni, hogy meddig bírja egy gázcső, és a lakók nem is lépnek addig, amíg ki nem lyukad. Ennek oka, hogy lakásonként 6-800 ezer forintba kerülnek a munkálatok vagy még többe, természetesen az IKV-s bérlőknél a társaság állja a költségeket. A cég egyébként folyamatosan végez ellenőrzéseket, amely alapján elmondható, hogy van olyan gázcső, amelyik 60 évig is bírja, ám akad olyan, ami 25 év után kilyukad. Az sem mindegy, hogy milyen környezetben húzódik a cső, például a magas páratartalom elősegítheti a korrodálódást, de a legtöbbször mechanikai behatás miatt lukadnak ki a gázcsövek az eddigi tapasztalatok szerint.

Tovább olvasom

Közélet

Idén még biztosan nem úszhatunk az új sportuszodában

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az év végére befejezik a munkálatokat, majd hosszú használatbavételi folyamat kezdődik az átadás előtt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Államalapító Szent István-emlékérmet kap az országos tiszti főorvos

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Müller Cecília népegészségügy érdekében végzett munkája joggal váltott ki elismerést az egész magyar társadalomban.

Tovább olvasom

Egészség

Negyven újabb fertőzöttet szűrtek ki hazánkban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Megyénkben nincs új beteg.

Tovább olvasom

Aktuál