Közélet

Ugrótamarin született a Szegedi Vadasparkban

Ugrótamarin született a Szegedi Vadasparkban

2017. október 12., csütörtök
Ugrótamarin született a Szegedi Vadasparkban

Tizenhat évnek kellett eltelni ahhoz, hogy újra szülessen egy Goeldi-, vagy más néven ugrótamarin a Vadasparkban. Az egyébként is különleges karmosmajmok között unikumnak számító kismajmok szaporodása nemcsak az állatkerti dolgozóknak és a látogatóknak öröm, a fajmegmentési program (EEP) is hozzájárult Szegeden, az irányításával összekerült pár sikeréhez. A szeptember 20-án született kicsit a látogatók is megleshetik a trópusi házban.

A Goeldi-tamarin az egyik legkésőbben felfedezett főemlős, csak 1904-ben írta le a svájci zoológus, aki a nevét adta a majomnak. Több tulajdonságát tekintve is kitűnik a karmosmajmok sorából, például kettő helyett egy utóda születik, amely először két hétig az anyjába kapaszkodik. Majd az apa veszi át őt, végül, kb. 4 hetes korában az egész család együtt neveli, az idősebb testvéreket is beleértve. Kisebb családokban élnek, viszont a karmosmajmok többi fajához képest nagyobb területen belül mozognak. Gyümölcsökön, gombákon, rovarokon kívül előszeretettel fogyasztanak kisebb gerinceseket is, gyíkokat és madárfiókákat egyaránt. A másik nevük, az ugrótamarin a jellegzetes mozgásukra és kiváló ugrási képességükre utal, hiszen 4 métert is tudnak ugrani két faág között. Amazónia nyugati részén élnek, a trópusi esőerdők alsóbb lombkoronaszintjein mozognak, sokszor a sűrű bambusz között. Bár még nem számít veszélyeztetettnek, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatbázisa szerint a száma csökken. Elsősorban a természetes élőhelyük folyamatos eltűnése veszélyezteti, az illegális állatkereskedelem mellett. Állatkertben nem számít gyakori fajnak, hazánkban jelenleg csak a Szegedi Vadasparkban él, és immár szaporodik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.