Közélet

Kutya okozta tragédia – Felfüggesztettet kapott a deszki pár

Kutya okozta tragédia – Felfüggesztettet kapott a deszki pár

2017. október 3., kedd
Kutya okozta tragédia – Felfüggesztettet kapott a deszki pár

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla a gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt K. Andrásné és társa, D. Pál ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét.

Így a vádlottak jogerős büntetése egyezően 1 év 4 hónap, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett fogház lett. A bíróság mindkettőjük előzetes mentesítésben részesítette. Az ítélet indoklásában elhangzott: sokan nem gondolnak bele, mivel járhat, ha egy kutya az utcára szalad. Az esetek többségében valóban nem nem lesz súlyos következménye, de mint ez esetben is, a nem megfelelő őrzés tragédiához vezetett. A vádlottak természetesen ezt nem szándékosan okozták, mint ahogy korábban sem volt sem követtek el semmilyen törvénybe ütközőt. Ezért a gondatlanságukból fakadó emberölésért kiszabott I. fokú büntetés arányos és egyben szükséges is, ezért nem adott helyt az ítélőtábla a felmentésre irányuló fellebbezéseknek. Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

Figyelmetlenségből lett a baj

A két vádlott élettársként él együtt Deszken egy házban bérlőként. Ebben a házban lakik még az I. rendű vádlott lánya, K. Andrea is, aki munkahelyi elfoglaltsága miatt az esemény idején is Szegeden tartózkodott. Ez idő alatt a lány másfél éves, mintegy 55-60 kilós fajtiszta berni pásztor kutyájáról a vádlottak gondoskodtak, azt ők felügyelték. 2015. május 16-án délután a vádlottak el akartak menni a házból. Amikor a kaput kinyitották, figyelmetlenségük miatt a kutya a ház előtti úttestre kiszaladt. Ilyen korábban is előfordult, de nem volt semmilyen következménye, a kutya visszahívásával sikerült megelőzni a bajt. Ezen a napon kutya egy olyan útkereszteződéshez szaladt, ahova éppen akkor ért oda kerékpáron a 85 éves Cs. István. Mivel az állat hirtelen szaladt a sértett kerékpárja elé, a férfi csak későn vette észre, s emiatt, valamint az ijedtségtől kerékpárjával elesett. Ekkor több helyen megütötte magát, a keze is eltört. Az esést látva a vádlottak a kutyát visszahívták, majd az idős férfihez mentek, és érdeklődtek az állapota iránt. Néhány perc múlva értek oda a sértett hozzátartozói, akik értesítették – mások mellett – a férfi vejét, aki mentőt hívott. A sértettet a szegedi klinikára szállították ahol május 19-től szakszerű ápolásban részesült, de ennek ellenére június 10-én meghalt. A sértett halálát heveny keringési és légzési elégtelenség okozta. A baleset és a halál között közvetlen okozati összefüggés állapítható meg, ugyanis a halálhoz vezető állapot-rosszabbodási folyamatot a több súlyos betegségben szenvedő sértettnél a balesetben elszenvedett csonttörés, illetve a kezelés mellett szükségszerű ágyban fekvés indította el. A sértettek azzal a magatartásukkal, hogy a kinyitott kiskapun a kutya a sértett kerékpárja elé szaladva balesetet okozott, a tőlük elvárható figyelmet és körültekintést elmulasztották, ezzel közvetett módon a sértett halálát okozva – áll az I. fokon eljáró Szegedi Törvényszék ítéletében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.