Közélet

Gyurcsány: Botka saját magát buktatta meg

Gyurcsány: Botka saját magát buktatta meg

2017. október 4., szerda
Gyurcsány: Botka saját magát buktatta meg

Botka távozása után jó esély van rá, hogy a mérhető ellenzéki pártok megállapodnak a 106 egyéni választókerületben – mondta Gyurcsány Ferenc – olvasható a 24.hu-n.

A DK elnöke szerint

Botkának

az LMP-vel lehetett terve: "Majdnem biztos vagyok abban, hogy Botka stratégiája arra épült, hogy tesz egy visszautasíthatatlannak vélt ajánlatot az LMP-nek. Két ígérettel: az egyik a listás helyekre és körzetekre vonatkozó nagyvonalú ajánlat, a másik, hogy Gyurcsányt leveszi a pályáról“- mondta a pártelnök.

Gyurcsány Ference

szerint, hogy ez végül nem így alakult, annak köszönhető, hogy az LMP sértőnek, megvásárlási kísérletnek értékelte az ajánlatot. Botka tehát nem külső ellenségnek, vagy MSZP-be furakodott Fidesz-ügynököknek köszönheti bukását. A

cikkben az áll

, a DK elnöke arra is figyelmeztet, hogy eddig semmi nem bizonyította azt, hogy aki a Gyurcsány-ellenességből akar politikai tőkét kovácsolni a baloldalon, az sikerrel jár. Olyan felmérés sem készült soha, ami igazolná a vele kapcsolatos előítéleteket. “Botkának volt két állítása: az egyik szerint ezzel a stratégiával szavazókat hoz majd, ehelyett szavazókat vesztett, a másik szerint elviszi a DK táborának nagy részét, ám nem vitte el, sőt meggyengült. A lemondásom után nyolc évvel már muszáj feltennem a kérdést: nem lehetséges-e, hogy ez a faékegyszerűségű stratégia nem jó?” – fejtette ki Gyurcsány Ferenc, hozzátéve, a DK a legerősebb, esélyes körzetekre fog koncentrálni, és azokat fel is fogják szántani. A pártelnök szerint nem kizárt, hogy *-*a DK megelőzi majd az MSZP-t, ám ez nem jelenti azt automatikusan, hogy ő lesz a miniszterelnök. A legfontosabb kérdés azonban az, hogy minél hamarabb elkezdődjenek a tárgyalások a 106 egyéni választókerületben való megállapodásról. Szerinte ez akár egy hét alatt is megtörténhetne. A politikus elmondta, a mostani együttműködés, bár lazább, mint 2014-ben volt, de eredményesebb lehet. Az ugyanis egy kényszerű összezártság volt, ami nem vette figyelembe a közreműködő pártok sajátosságait, amik most viszont megmutatkozhatnak. Például azzal, hogy a DK nem támogatja a határon túliak szavazati jogát, a többi demokratikus ellenzéki párt meg igen.

Gyurcsányi tételmondatok Botkáról:

„Bármelyik irányba elmozdulhatott volna, nem tette. Ezért nem kívül keresem a bukása okát.” „Botka nem végezte el azt a munkát, ami ahhoz kellett volna, hogy ez a stratégia működjön.”

„Nem az a helyzet, hogy a belső és a külső ellenség összeesküvése buktatta meg Botka Lászlót: Botka magát buktatta meg.”

„Tényleg azt gondolom, hogy önmagát győzte le.” „Az MSZP-sek egy részénél eljöhet az a pont, amikor váltanak.” „Ma pedig már azt sem zárom ki, hogy megelőzzük az MSZP-t.” „A legfontosabbig eljutottunk: van legalább négy olyan szereplő, aki a választókerületekről meg akar állapodni. Ennek egyetlen akadálya volt eddig: Botka László stratégiája.” „Lehet, hogy ez is egy választható út – de nem javaslom.

Hozzáteszem: ez volt a botkai út. Meg akart enni bennünket.

Azt mondta, majd ő elmondja, mi a jó, és akinek nem teszik, az ellenük van.” „Azt gondolom, hogy ezt a feladatot sokan meg tudják csinálni, Botka is meg tudta volna, csak az országos politika nem Szeged. Sokkal tagoltabb politikailag, emberileg, nem uralhatja valaki ilyen eszközökkel ezt az oldalt. Hála Istennek.” „A magyar történelem tele van olyan politikai vezetőkkel, akik a maguk sikertelenségét a köreikbe befurakodott árulókkal magyarázták. Az ellenség keze betette a lábát – szokták mondani.

Én meg úgy látom, Botka Lászlót a saját rossz politikája, rossz stratégiája, félreértett vezetői szerepe, kultúrája buktatta meg.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.