Közélet

Megbukott Botka – és menekülőre fogta (FRISSÜL)

Megbukott Botka – és menekülőre fogta (FRISSÜL)

2017. október 2., hétfő
Megbukott Botka – és menekülőre fogta (FRISSÜL)

Előbb egy MSZP-s körlevélben, később személyesen jelentette be Botka László a miniszterelnök-jelöltségről lemondását. Bukása miatt a „Fidesz ügynökeit” vádolta, a sajtó kérdéseire pedig egyáltalán nem válaszolt, alig több mint egy perc után visszament a városháza épületébe. A polgármesterségről még nem mondott le.

Szegeden fél tízkor személyesen is bejelentette Botka László: mostantól nem az MSZP miniszterelnök-jelöltje többé. „Visszaadtam a miniszterelnök-jelöltségre való felkérést, s erről tájékoztattam a Magyar Szocialista Párt elnökségét” – mondta a politikus. Tíz hónappal ezelőtt hívta szövetségbe az „összes demokratikus erőt, hogy közösen mutassuk meg, hogy győzni akarunk, fogunk, s képesek vagyunk együtt kormányozni”. Visszaemlékezett arra, hogy a listás helyek felét ajánlotta az MSZP leendő szövetségeseiknek. „Ezt azonban a DK és az LMP is elutasította, fideszes ügynökök pedig nekem rontottak” – magyarázkodott. „Hibáztam”, kezdte mondatait, de ebben sok kritika nem volt önmaga felé, szerinte ugyanis ő győzni kívánt, a többiek túlélni, valamint azt is állította, a Fidesz akadályozta meg az összefogást. „Szeged városáért kívánok a jövőben dolgozni” – üzente búcsúzásként, majd ott hagyta a sajtó munkatársait, s egyetlen egy kérdésre sem válaszolva visszament kísérőjével a városházá épületébe.

Hazug támadások és értelmetlen pozícióharcok nehezítették Botka dolgát

Sajtótájékoztatót tartott az ügyben

Molnár Gyula

, az MSZP elnöke Budapesten, ahol kijelentette "ezt a menetet elvesztettük, de a csatát meg fogjuk nyerni". Botka László szerinte világos céllal indult neki a jelöltségnek, valódi kihívója kívánt lenni a jelenlegi hatalomnak. "Nem volt könnyű a vállalás, tudta mi vár rá: hazug támadások és értelmetlen pozícióharcok" - mondta a szocialisták vezetője. Botka szerint csak a demokratikus összefogás válthatja le a jelenlegi kormányt - tette hozzá Molnár. Ez azonban néhány párt miatt nem sikerülhetett, ezért, hogy személyével ne akadályozza az együttműködést, inkább lemondott a miniszterelnök-jelölt. Molnár azt ígérte, folytatni fogják azt a "karakteres szociáldemokrata politikát, amit Botka hangosított fel január 16-án". Botka László azt állítja, a politikai maffia behálózta az ellenzéket és az MSZP-t is. Molnár Gyula pártelnök ezzel kapcsolatban azt mondta: ezt nem akarja kommentálni, a tartalmáról pedig Botkát kell megkérdezni, de nem ért vele egyet és sajnálja, hogy Botka ezt mondta. Korábban azt is mondta, hogy Botka mögött második helyen egy esetleges civil jelölt megtalálása volt a cél. Úgy tűnik, hogy belülről új jelölt keresésével nem foglalkoznak, mert a 106 egyéni kerület aspiránsait próbálják megtalálni. Két lehetséges megoldáson még gondolkodnak, de ezeket nem árulta el, mert erről előbb egyeztetnek a többi balliberális párttal. Újságírói kérdésre válaszolva, korainak tartotta az ügyben nyilatkozni, hogy beállnak-e

Lattman Tamás

, vagy

Szél Bernadett

mögé. Tervezik a tárgyalást a DK-val, a Liberálisokkal és az Együtt sem zárkózott el ettől, viszont az LMP-vel és a Momentummal már semmilyen együttműködésben nem reménykedik Molnár.

Fidesz: Botka tele volt botrányokkal

Botka László tele volt botrányokkal, így a bukása nem meglepő - kommentálta a Fidesz-frakció Botka László lemondását az MSZP miniszterelnök-jelölti posztjáról. A kormánypárt az MTI-nek hétfőn küldött közleményében úgy fogalmazott: Botka László ugyanolyan szocialista jelölt volt, mint Gyurcsány és a többiek. Ugyanúgy megszavazta a "Bajnai-megszorításokat", mint az összes szocialista: elvettek egyhavi nyugdíjat az idősektől, és elvettek egyhavi bért a közszolgáktól - írták. A Fidesz-frakció szerint "a következő jelölt is ugyanolyan szocialista lesz, mint az eddigiek", a baloldalon semmi sem változik.

Gulyás: Botka László távozása az MSZP politikájában nem eredményez változást

A Fidesz szerint a szocialista párt belügye, hogy kit állít miniszterelnök-jelöltnek, Botka László távozása ugyanakkor az MSZP politikájában nem eredményez változást. A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetői posztját hétfőtől betöltő

Gulyás Gergely

sajtótájékoztatóján azt mondta: azt látják, függetlenül attól, hogy kilenc hónap alatt Botka László megbukott, az MSZP-ben szóba jöhető jelöltek közül mindenki a Medgyessy-, a Gyurcsány-, és a Bajnai-korszakban aktív szerepet vállalt képviselő. Ilyen értelemben Botka László távozása a szocialista párt politikájában nem eredményez változást - mutatott rá. Megjegyezte: az ellenzéki párt alapszabálya szerint újabb kongresszust kell összehívni, ahol új miniszterelnök-jelöltet kell állítania a pártnak. A frakcióvezető arra kérdésre, hogy Botka László szerint bukása részben a Fidesz aknamunkájának köszönhető, azt mondta: meglepődött volna, ha Botka László saját bukásának okát önön alkalmatlanságában látja. Arra a felvetésre, hogy a Fidesznek a politikai stratégiáján kell-e változtatnia, úgy reagált: nem kell semmin változtatni. Egy kormánypárt melletti "legsúlyosabb érv" a kormányzati teljesítmény. Ez nem feltétlenül elegendő önmagában, de hitelességüket és a jövőre vonatkozó terveik hitelességét a mögöttük hagyott hét év kormányzati teljesítménye jelenti. Kitért arra, hogy ma több mint 700 ezerrel többen dolgoznak, mint 2010-ben, a gazdasági növekedés stabilan 3-4 százalék között van, és az elmúlt egy évben 10 százalék feletti volt a reálbér-növekedés, illetve, hogy történelmi mélységben vannak a hitelkamatok, a jegybanki alapkamat, valamint az infláció is. Megjegyezte: azt látják, hogy Európa-szerte kiemelkedő helyen szerepel a bevándorlás a választási kampányokban, s ebből ők sem tudnak kimaradni, erre választ kell adni. Úgy vélte: e két kérdéskör fogja meghatározni az előttük álló kampányt. Arra, hogy lehetnek-e olyan baloldali szavazók, akik a Fideszt választják, azt mondta: reméli, hogy a kormányzati teljesítmény alkalmas arra, hogy egyébként baloldali gondolkodású embereket is meggyőzzön.

Dömötör: A baloldalon minden változatlan

Botka László nem egy különc szocialista volt, hanem ugyanolyan, mint bármelyik szocialista vezető. Korrupt és megszorításmániás. Annyit tudott ajánlani, hogy megemeli az adókat, hogy megint a munkából élők húzzák a rövidebbet – mondta

Dömötör Csaba

, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az országgyűlésben. Mint fogalmazott: nem tudjuk, hogy kit húznak ki ezek után a kalapból. Mintha Gyurcsány Ferenc feje búbját már látnánk. De bárkit is húznak ki, a következő jelölt ugyanolyan lesz, mint a többiek. Mert a baloldalon minden változatlan. Nem tanulnak, nem felejtenek, és a maradék politikai csontokért ölik egymást – közölte.

Deutsch Tamás örül

"Hatalmas a bulika. A demokratikus ellenzék felfalja saját gyermekeit" - írta

Facebook-oldalán

a Fidesz EP-képviselője.

DK: Botka a lemondással beismerte stratégiája kudarcát

A Demokratikus Koalíció úgy értékeli, hogy Botka László, az MSZP volt miniszterelnök-jelöltje hétfői lemondásával beismerte stratégiájának teljes kudarcát. A DK szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a demokratikus ellenzéknek és azon belül a szocialista pártnak is rossz, hogy fél évvel a választás előtt az MSZP-ben "ilyen zavar van".

Gréczy Zsolt

úgy fogalmazott: sajnálják, hogy a szegedi polgármester nem volt képes korrigálni stratégiáját, amikor látta, hogy nem teljesülnek a céljai. Hozzátette, hogy Botka Lászlót egyre kevesebben fogadták el az ellenzék vezetőjének, nem tudott szót érteni a többi ellenzéki párttal, nem volt képes új szavazókat megnyerni, ráadásul a régebbi szavazók közül is többet elveszített. A Botka László lemondásában viselt saját felelősségüket firtató kérdésre hangsúlyozta, Ujhelyi István, az MSZP hétfőn szintén lemondott alelnöke is arról beszélt, nem a DK-val volt probléma, az a szocialista párton belül jelentkezett. Kiemelte, hogy a DK többször is megpróbált tárgyalni Botka Lászlóval, de a volt kormányfőjelölt erre nem volt hajlandó. Kérdésre válaszolva leszögezte, pártjukat nem fogja befolyásolni, hogy ki lesz az MSZP miniszterelnök-jelöltje, mert önálló listán indulnak. A Demokratikus Koalíciónak nem lesz miniszterelnök-jelöltje, csak listavezetője Gyurcsány Ferenc személyében - jelentette ki. Gréczy Zsolt azt tartotta az a legfontosabb ügynek, hogy azonnal kezdjék meg a tárgyalásokat a 106 egyéni körzetről. Ha ezekben a körzetekben megtalálják a közösen indítandó jelölteket, akkor "Orbán Viktor felkészülhet arra, hogy kormányváltás lesz jövő áprilisban" - fogalmazott. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az ellenzéken belül senki nem akar közös listát, az LMP és a Párbeszéd már döntött is saját miniszterelnök-jelöltjéről. Azt is elmondta, egyetlen demokratikus ellenzéki pártról sem feltételezi, hogy része lenne a Botka László által emlegetett politikai maffiának, ha "van egyáltalán ilyen". A szóvivő a sajtótájékoztatón egyúttal bejelentette, hogy megállapodtak a Smoot Tewes Group (STG) nevű amerikai tanácsadó céggel, hogy havi tízezer euróért segítsenek kialakítani a DK kampánystratégiáját, illetve tanácsokkal lássák el a pártot a kampány során. A cég vezetőit felsorolva megemlítette Julianna Smootot, az Obama alapítvány (Obama Foundation) igazgatótanácsának tagját, Barack Obama egykori amerikai elnök volt kampányfőnök-helyettesét, Paul Tewes-t, az Obama-kampány önkéntesekért felelős szervezőjét, illetve a Demokrata Párt politikai műveletekért felelős vezetőjét valamint Dan Kanninen politikai elemzőt, aki több úgynevezett csatatér-államban vezette az Obama-kampányokat.

Tarjányi: nyomást helyeztünk Botkára

A Magyar Progresszív Mozgalom vezetője a hvg.hu-nak azt mondta, nem érez felelősséget abban, hogy Botka László lemondott a miniszterelnök-jelöltségről, bár mozgalmuk megalakulását azzal indították, hogy kijelentették: Szeged polgármestere maradjon Csongrád megyében. „Egy tükröt mutattunk nemcsak neki, hanem a többi ellenzéki pártnak is" - tette hozzá Tarjányi, aki elmondta, nem volt céljuk Botka távozása, sokkal inkább egy közös ellenzéki jelölt megtalálása. A politikus szerin van még idő arra, hogy 2018 áprilisáig megtalálják és felépítsék az új jelöltet, akivel nyerni lehet.

Szanyi: összeszarta magát az üldözésimániás Botka

Szanyi Tibor, az MSZP EP-képviselője és korábbi elnökjelöltje egy, a

Tumblr-en folyó beszélgetéshez

azt írta: "Szerintem egy vezető nem attól vezető, hogy összeszarja magát, és harc helyett hazaköpköd." Szanyi Tibor a reggeli, inkább visszafogottnak mondható gyors reakciója után már keményen odamond Botka László bukott szocialista miniszterelnök-jelöltnek -

írja az Origo

. Később azt is közölte, hogy eskü alatt mondja, hogy az MSZP semelyik szegletéből nem hallott olyat, hogy Botkát bárki is le akarta volna váltani. "Senki olyannal nem beszéltem, aki meg akarta volna fúrni. Az persze tény, hogy alig-alig állt szóba velünk, viszont állandóan az üldözési mániájával szembesültünk" - panaszkodott. Azt elismerte, hogy "itt-ott volt lepkefingnyi morgolódás", de az szerinte mindig van. Azt is írja, hogy ugyan tudtak Botka gyenge pontjairól, de ezt annyival nyugtázták, hogy ők azért vannak, hogy ezeken segítsünk. Csakhogy a szegedi (immár bukott) miniszterelnök-jelölt mindenkivel bizalmatlan volt. "Nem ment neki a csapatjáték, a szorongásai felemésztették az erejét. Sajnálom" - kommentelt Szanyi a miniblogon. Azzal búcsúzott, hogy kijelentette, szerinte nem lesz új miniszterelnök jelöltjük, hanem megpróbálunk szót érteni mindenkivel. Szanyi Tibor később törölte a Botka lemondása utáni első Facebook-bejegyzését, mindezt ezzel magyarázta: "Ritkán törlök bejegyzéseket, de most megtettem a sajátommal. Az vezet előre, ha kizárólag az emberek sorsával törődöm. Uff!"

Jobbik: az MSZP a teljes bukás útjára lépett

A Jobbik értékelése szerint az MSZP visszafordíthatatlanul a teljes bukás útjára lépett.

Jakab Péter

, az ellenzéki párt szóvivője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján úgy kommentálta Botka László visszalépését a miniszterelnök-jelölti poszttól, hogy mind ő, mind az alelnökségről lemondó Ujhelyi István elismerte: az MSZP nemhogy nem tudja, de nem is akarja leváltani az Orbán-rendszert. Az MSZP nem kormányváltást akar, hanem parlamenti frakciót, néhány parlamenti helyet, néhány zsíros tiszteletdíjat - fogalmazott. Jakab Péter megkérdőjelezte, hogy a szocialistáknak lesz-e parlamenti képviselete. Minden magyar ember tudja, hogy az MSZP-re leadott szavazat innentől kezdve a Fideszt erősíti - hangoztatta. A szóvivő szerint nemcsak az MSZP, hanem a teljes baloldal összeomlott, az nem áll másból, mint a "kispártok cicaharcából". Sem együtt, sem külön-külön nem tudnak erőt mutatni - tette hozzá, a Jobbik kormányváltó képességét hangsúlyozva. Azt mondta: pártja mindenki, így a baloldali szavazók számára is alternatívát kínál; programja egyebek mellett a béruniót, differenciált nyugdíjemelést, elszámoltatást, a jogállamiság helyreállítását tartalmazza. Megjegyezte: míg Botka László állítása szerint a baloldalt "átszőtte a fideszes polip", addig a Jobbikkal ez nincs így.

Párbeszéd: Botka lemondása veszteség, de egyben lehetőség is

A Párbeszéd társelnöke veszteségnek tartja, hogy Botka László lemondott a miniszterelnök-jelöltségről, de egyben lehetőségnek is arra, hogy az ellenzék megkezdhesse a tárgyalásokat az egyéni jelöltekről.

Karácsony Gergely

hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy akinek fontos a kormányváltás, az nem örülhet annak, ha a legnagyobb ellenzéki párt kormányfőjelöltje fél évvel a választás előtt "bedobja a törülközőt". A szocialista politikus egy olyan baloldali programot hirdetett meg, ami sok párhuzamot mutatott a Párbeszéd elképzeléseivel - emelte ki, megjegyezve ugyanakkor, hogy akár saját hibája, akár a szövetségesei "sokszor nehézkes hozzáállása" miatt, de Botka László nem tudott békét teremteni és együttműködést kialakítani az ellenzéki oldalon. A Párbeszéd viszont továbbra is hisz a kormányváltás lehetőségében, ezért az összes többi ellenzéki párttal szívesen tárgyal annak érdekében, hogy mind a 106 egyéni körzetben csak egy jelöltet indítsanak a Fidesszel szemben - közölte. Karácsony Gergely sok sikert kívánt az LMP miniszterelnök-jelöltjévé választott Szél Bernadettnek, de hozzátette: "még a sorok között sem látunk olyan üzenetet", amelyik arra utalna, hogy az LMP kész lenne együttműködni az ellenzék további részével a kormányváltás érdekében. A Párbeszéd ezért elsősorban arra készül, hogy az Együttel közösen alakít választási listát, de a többi ellenzéki párttal is hajlandó egyeztetni, és bízik benne, hogy az MSZP hamarosan "rendezi a sorait", és velük is tárgyalóasztalhoz ülhetnek - mondta. Karácsony Gergely kérdésre felelve nem utasított el egy esetleges közös választási listát, de úgy látta, valószínűleg túl rövid az idő és túl képlékeny a helyzet ahhoz, hogy egy ilyen széles körű együttműködés létrejöhessen.

Rossz stratégiát folytatott Botka László

Tóth Csaba

, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója

Facebook-oldalán gyorselemzésében azt írta

, hogy Botka bejelentkezésekor minden mutató szerint szerint jó jelölt volt és minden esélye megvolt arra, hogy dinamizálja a baloldalt. Ez a jó jelölt kezdettől fogva rossz stratégiát folytatott. Gyurcsány nélküli DK-val való összefogásról beszélt miközben lehetett tudni, hogy Gyurcsány nem fog hátralépni. Közös listát követelt, miközben lehetett tudni, hogy az LMP, az Együtt és a Momentum ezt nem akarja. Eközben folyamatosan sértegette a potenciális partnereket. Nem a követeléseivel volt a baj, hanem azzal: nem volt koncepció arra mit tesz majd amikor a partnerek a tőlük várható módon nemet mondanak neki - tette hozzá Tóth Csaba. Bárki aki egy kicsit is ismeri a magyar politikát megmondta volna, hogy az eredeti stratégia nem fog működni, ahogyan azt is, hogy a "balra fordulás" ugyan hozhat sok szavazót, de csak lassan és következetes kommunikációval - vélekedett a szakértő. Az a miniszterelnök-jelölt, aki fél év alatt csökkenti pártja népszerűségét, belső konfliktusokat folytat anélkül hogy lezárná azokat és nem képes semmilyen életképes győzelmi stratégiát felmutatni végső soron rossz jelöltté válik - zárul az elemzés.

Botka maradjon meg a szegedieknek

„Sajnos a felelősség hárítása az alkalmatlanság megerősítése. A változásra váró többség nyelvén nem tudott szólni, a marsallbottal nem az ellenfelet ütötte, hanem saját "táborát" leckéztette. Ezután a vezetés Szegeden, már kicsiben is bábjáték lesz" - írja egy kommentelő Botka László Facebook-oldalán. „Maradjon is nekünk Szegedieknek, ezek nemérdemlik meg hogy valaki harcoljon értük. Ezt tették Gyurcsánnyal is.” - írja egy másik névtelen kommentelő. „Azért a ma esti vitára sokan kíváncsiak lettünk volna.. Meglehetősen furcsa ez így." - utalva a tervezett Vona-Botka tévévitára.

Jó lesz a szegedieknek polgármesternek?

Kiszelly Zoltán politológus a lemondás kapcsán

az alábbi hasonlattal élt

: "MSZP 2016: Mit írnak majd a szavazólapra? Hogy nem kellett választámányi elnöknek, jó lesz majd miniszterelnök-jelöltnek? SZEGED 2019: Nem kellett a baloldalnak miniszterelnök-jelöltnek, jó lesz a szegedieknek polgármesternek???"

Politológus: kívülről és belülről is megpuccsolták Botkát

A Médianéző Kft. igazgatója szerint az MSZP-n belülről és kívülről is megpuccsolták Botka Lászlót.

Boros Bánk Levente

hétfő délelőtt az M1 aktuális csatornának reagált arra, hogy Botka László lemondott az MSZP miniszterelnök-jelölti posztjáról. A politológus azt mondta: meglepte Botka László lépése, ugyanakkor megjegyezte: ez az utóbbi időben már a "levegőben lógott". Hozzátette: egy bizonyos időn keresztül stabil támogatottságot jeleztek Botka Lászlónak, aki az MSZP kongresszusa által megválasztott miniszterelnök-jelöltje volt. Az elmúlt időszakban viszont a párton belülről és balliberális ellenzéki formációk és szereplők részéről is össztűz zúdult rá. Boros Bánk Levente úgy vélekedett, túl nagy volt a nyomás a kívülről, ami szerinte nagyrészt Gyurcsány Ferencnek, a Demokratikus Koalíció elnökének köszönhető, aki megpróbálja korábbi pártját rákényszeríteni egy összefogásra. A politológus szerint az MSZP-n az látszik, hogy nincs egy stratégiája, nincs jövőképe. Ez hosszabb távon azt is jelenti, hogy az MSZP önállósága is veszélybe kerül - vélekedett a Médianéző vezetője.

Korábban írtuk

Lemondott a miniszterelnök-jelöltségről Botka László - értesült több forrásból az atv.hu. Az ATV információi szerint a szocialista politikus ma délelőtt 9.30-kor jelenti be Szegeden döntését.

Molnár Gyula

pártelnök pedig 10 órakor tart Budapesten sajtótájékoztatót. A szegedi polgármester azzal indokolta döntését, hogy a politikáját "nem támogatták „kint”, és fontos politikusok nem támogatták bent", saját politikai közösségében sem. Ha másnak sikerülne elérnie az ellenzéki összefogást, beállna mellé - közölte. Botka mellett az MSZP alelnöke,

Ujhelyi István

is lemondott posztjáról. „Méltatlan és számomra vállalhatatlan az a folyamat, ami a demokratikus oldalon történik”- írta levelében Ujhelyi István. A szocialista politikus szerint a demokratikus erők végletesen megosztottá és megtörtté váltak. „Bár töretlenül vágyom a változásra, de az MSZP alelnökeként mától nem tudok felelősséget vállalni a párt jövőjéért és a 2018-as választáson való szerepléséért. Nem tudok közösséget vállalni azzal, hogy az MSZP belső viszonyait és politikáját külső szervezkedések által is befolyásolni vagy akadályozni lehet. Ezért a mai nappal lemondtam az MSZP alelnöki tisztségéről”- közölte. „Bocsánatát és megértését kérem a párttagoknak és választóinknak, de pártvezetőként nem vállalhatok felelősséget és sorsközösséget a következő időszakért" - tette hozzá a politikus.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.