Közélet

Bánki Erik: az emberek rájöttek, hogy Botka nem az, akinek mutatja magát

Bánki Erik: az emberek rájöttek, hogy Botka nem az, akinek mutatja magát

2017. október 24., kedd
Bánki Erik: az emberek rájöttek, hogy Botka nem az, akinek mutatja magát

"Az álarc lehullott, a király meztelen" – így jellemezte portálunknak a fideszes országgyűlési képviselő Botka László bukását. Véleménye szerint Szeged polgármesterének a korrupciós botrányai miatt nem volt más választása, mint meghátrálni az országos politikai porondtól.

A napokban tartott

nemzeti konzultációs fórumot

Bánki Erik

Szegeden. A parlament gazdasági bizottságának elnökénél, fideszes országgyűlési képviselőnél aktuálpolitikai kérdésekről érdeklődtünk.

- Újabb nemzeti konzultáció indult októberben, ezúttal a Soros-terv szembeni ellenállásban segíthetjük a kormányt. A hét pontból álló kérdőívet az indulástól számított két hét alatt több mint 20 ezren töltötték ki. Miért tartották fontosnak, hogy ismét kikérjék a bevándorlással kapcsolatban a lakosság véleményét?

- Nagyon nehéz helyzetben vagyunk, ugyanis az amerikai milliárdos,

Soros György

évente egymillió migránst telepítene be Európába, amit az unió a tagállamok között a felső határok nélküli kvótarendszer alapján osztana szét. Magyarország Szlovákiával közösen fellépett az elképzelés ellen. A pert ugyan elbuktuk, azonban az

Orbán Viktor

vezette kormány szerint az Európai Bizottság döntése helytelen volt, így továbbra is úgy tartjuk, hogy jogunk van eldönteni, hogy kik és milyen formában telepedjenek le hazánkban. Nem szeretnénk bevándorlóországgá válni. Ezért fontos a konzultáció elindítása, mivel csak akkor tudunk hatékonyan fellépni a Soros-tervvel és Brüsszellel szemben, ha bizonyítani tudjuk, hogy a magyar emberek mögöttünk állnak, és az ő álláspontjukat képviseljük. A kérdőívek november elejére jutnak el minden háztartásba, és november 25-ig kell őket visszaküldeni. A bizakodásra minden okunk megvan, ugyanis egy felmérés szerint a választópolgárok 90 százaléka támogatja, hogy kerítés védjen bennünket a magyar-szerb határon, valamint a tavalyi népszavazáson 3,2 millió ember kinyilvánította, hogy ellenzi az illegális bevándorlást.

- Nem csak külföldi, hanem hazai politikusok is támogatják az illegális bevándorlást és a kötelező betelepítési kvótát. Egyikük Botka László, Szeged polgármestere, aki október 2-án visszalépett az MSZP miniszterelnök-jelöltségétől. Mi a véleménye erről?

- A visszalépés szót erős költői túlzásnak érzem, ugyanis Botka megbukott. Úgy lépett az országos politika színterére mint a baloldal egyesítője és megváltója, azonban elfogyott körülötte a levegő, és belefulladt a botrányaiba. Egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy ha ő lenne a miniszterelnök, akkor azon fáradozna, hogy minél gyorsabban lebontsa a kerítést, és az Európai Bizottsággal egyeztetve migránsokat telepítene be az országba. Emellett kiderült, hogy a vagyonnyilatkozatában nem tüntette fel a luxusóráit, a luxusterepjáróját, valamint a külföldi fényűző nyaralásainak finanszírozása sem tisztázott. A nevéhez fűződő legnagyobb korrupciós balhé pedig a Szeviép-ügy, amely során több száz kis- és nagyvállalkozást károsítottak meg közel 10 milliárd forinttal. Egy szó, mint száz: az álarc lehullt, a király meztelen, mivel az emberek rájöttek, hogy Botka nem az, akinek mutatja magát. A szocialista polgármesternek ezek tudatában nem volt más választása, mint meghátrálni az országos politikai porondjától. A támogatóival együtt belátta, hogy nincs esélye Orbán Viktorral szemben felvenni a harcot, és győzelemre vinni az ellenzéket.

- Szintén baloldali botránynak minősül a Czeglédy-ügy, amelyről már az Országgyűlésben is tárgyalnak. A hírek szerint a Czeglédy Csaba által vezetett Human Operator Zrt. több ezer diák- és felnőtt munkavállalót nem fizetett ki, így százmilliós nagyságrenddel károsították meg őket. Mi a kormány álláspontja?

- A történet a szocialista mutyi egyik releváns példája. Czeglédy Csaba ügyvédet, szombathelyi önkormányzati képviselőt vélhetően elcsábította a pénz, így nem tisztességes munkával szerette volna megkeresni a kenyerét, hanem rövid időn belül akart nagyot kaszálni, így meglopta a neki dolgozó embereket. Aki valamennyire ismeri a közgazdaságtant, az tudhatja, hogy a piaci mechanizmusok nem így működnek, így nem lehet vagyonra szert tenni. Az Országgyűlés azért tárgyal az ügyről, mert a kormány segíteni szeretne a károsultakon. Úgy tudjuk, Czeglédy Csaba külföldi bankokban még mindig rendelkezik megtakarításokkal, így reméljük, hogy előkerül az a pénz, amit visszatartott a munkásoktól. Sajnos ez nem egyedi példa. Az ország talán legnagyobb szocialista balhéja, a négyes metró kálváriája során is megállapították, hogy nem kellőképpen előkészített tervekkel, túlárazott költségvetésekkel a hozzájuk kapcsolódó érdekkörök indokolatlanul milliárdokat nyertek a projekten. Remélem, hogy hamarosan lezárul az ehhez fűződő vizsgálat, és - Czeglédyhez hasonlóan - a bűnösök elnyerik méltó büntetésüket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.