/

A magabiztosság és az óvatosság is lehet a siker kulcsa

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nyomás alatt való teljesítés, vereség feldolgozása és a megmérettetés előtti pillanatok – csak néhány kulcsszó a pszichológia sportban betöltött szerepéről.

Négy sportág négy képviselője beszélgetett Harsányi Szabolcs Gergővel a XVI. Forum Humanum – Szegedi Pszichológiai napok keretein belül. Mint azt Bognár Anna quadratlonos elmondta, már a bemelegítés során is jelen van a pszichológia, hiszen közel sem mindegy, milyen megjelenéssel érkezik a helyszínre az ellenfél, ráadásul ilyenkor általában az általa elvégzett munkára is felfigyel, ami éppenséggel magasabb fokozatba való kapcsolást is kiválthat nála. Ezzel egyetértett a riói paralimpiát megjárt triatlonos, Boronkay Péter, aki szintén a megjelenést hangsúlyozta – ugyanakkor például a paralimpiai futam előtt izgult a legkevésbé. Suba Róbert, a DÉMÁSZ Szegedi VE parakajakosa kifejtette, volt, amikor sportapátiában szenvedett: azaz nem érezte magát alkalmasnak a feladatra a rajt előtt, de szerencsére a tavalyi szétlövéskor, amikor eldőlt, hogy ki jut ki Rióba, sikerült csak magával foglalkoznia. A Yoko Kick Box Team edzője, Almási Bence elmondta, a közelmúlt legnagyobb kihívása az volt számára, hogy a 10-12 éves tanítványokat hogyan készítse fel az Eruópa-bajnokságra: pontosabban annak tétjére, hiszen mivel egyenes kieséses rendszerben zajlottak a küzdelmek, fontos volt, hogy az első meccset megnyerjék a gyerekek, ez a hat szegedi indulóból ötnek sikerült is. A SZEOL SC korábbi edzője, Siha Zsolt azt hangsúlyozta, hogy egy futballcsapat öltözőjében eltérő korú és karakterű játékosok ülnek, így másképp is kell velük bánnia edzőként – valakinél az erősebb, míg másnál a finomabb hangnem a nyerő.

Számtalan példát láthattunk már rá, hogy a túlzott magabiztosság visszaütött a sportban: de vajon tényleg át lehet-e verni az ellenfelet a viselkedéssel? Bognár Anna egy érdekes történetet osztott meg, amikor egy maraton váltón hiába vezettek szinte végig, a hajrában egy rivális csak ráköszönt egy mosoly kíséretében, ez viszont teljesen kizökkentette a ritmusból. Ugyanakkor ebből tanulva egy quadratlon versenyen ezt visszaadta a kerékpáros számnál. A Yoko Kick Box Team edzője szerint a bírókat egy-egy nagy kiabálással meg lehet vezetni, de ennél nincs nagyobb befolyása a dolognak, míg Siha Zsolt a meccsek előtti kommunikációt emelte ki, mint lehetséges fegyvert. Suba Róbert szintén a szétlövésről kiemelte, ellenfele egyszer oldalra tekintett, megnézvén, hol jár hozzá képest, ezt pedig túlzott magabiztosságnak tudta be a részéről.

A kerekasztal végén a vereség feldolgozásáról esett szó, de profi módon senki sem negatívan fogja fel a dolgot: Boronkay Péter számára nem létezik kudarc, csak a sikerhez vezető út újabb lépcsőfoka, Bognár Anna Suba Róberthez hasonlóan nem szokott szomorkodni egy-egy vereség, vagy rosszabbul sikerült verseny után, hanem inkább tanulni akar belőle. Almási Bence tanítványai számára azt szokta mondani, ha mindent kiadtak magukból, akkor függetlenül az eredményektől nem kesereghetnek. A SZEOL korábbi trénere úgy zárt, egy-egy vereségen a labdarúgásban túl lehet lendülni, de mivel az őszi utolsó meccsek hosszú időn át megmaradnak, ezért ezekre különösen figyelniük kell.

no images were found

Előző sztori

Szél István: ne nehezítsük meg papírmunkával a gazdák életét

Következő sztori

Harmadfokú a figyelmeztetések a viharos szél miatt