Közélet

Újra lehet pályázni iparifa-ültetvények létrehozására

Újra lehet pályázni iparifa-ültetvények létrehozására

2017. szeptember 23., szombat
Újra lehet pályázni iparifa-ültetvények létrehozására

Újra lehet iparifa-ültetvények létrehozására pályázni - közölte Mezei Dávid, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (Megosz) által szervezett országos találkozó sajtótájékoztatóján szombaton, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Füzéren.

Kiemelte, hogy a 2014-2020-as vidékfejlesztési program mintegy 100 milliárd forinttal kívánja támogatni az erdőgazdálkodókat. A pályázati lehetőségek többsége március végéig már megnyílt, ám az erdőtelepítési támogatás most kibővült egy új célterülettel, az iparifa-ültetvények létrehozásával. Az erdőtelepítési jogcímen belül mintegy ötmilliárd forint áll az erdőgazdálkodók rendelkezésére az iparifa-ültetvények létrehozására, a pályázat a keret kimerüléséig él. Az ilyen ültetvények támogatásával azt kívánják elérni, hogy enyhüljenek a természetes erdőkre nehezedő iparifa-alapanyag igények - mutatott rá a helyettes államtitkár. Hozzátette: újra divatba jött a fa, mint természetes alapanyag és az ipar részéről világszerte egyre növekvő igényre számít az ágazat, különösen az olyan fejlődő piacokról, mint Kína. Ezt a növekvő keresletet egyre kevésbé szeretnék a természetes erdőkből fedezni. Ehelyett mezőgazdasági területeken létrehozott nemenysár, vagy akácfa ültetvények segítségével teremtenék elő a szükséges iparifa-mennyiséget, ezek a földek a kitermelést követően újra visszaalakíthatóak mezőgazdasági hasznosításra. Jakab István az Országgyűlés alelnöke a sajtótájékoztatón kiemelte: az új erdőtörvény elfogadásával azonos elbírálás alá kerültek az állami és magánerdők gazdálkodói. 1945 óta ez volt az első törvényalkotási folyamat, amely érdemben foglalkozott a magánerdő tulajdonosok ügyeivel. A szeptember elején életbe lépett új erdőtörvény eredményeként a magánerdőkben gazdálkodók is megkapják a lehetőséget a megfelelő támogatások eléréséhez. Mocz András a Megosz elnöke elmondta: Magyarországon körülbelül ötszázezerre tehető az erdőtulajdonosok száma, az erdőterületeken gazdálkodók száma pedig becslések szerint 38 ezer és 45 ezer között van. A rendszerváltás óta a magánerdő tulajdonosok kétszázezer hektárnyi erdőt telepítettek, hozzájárulva ahhoz, hogy az erdőterületek aránya 20 százalék fölé emelkedjen. A szövetség célja, hogy legkésőbb 2050-ig 27 százalékra növeljék ezt az arányt. Hozzáfűzte: nagy segítség volt, hogy tavasszal a vidékfejlesztési program pályázatai megnyíltak az erdőgazdálkodók előtt, pályázhatnak például ültetvények telepítésére, de lehet támogatást kérni az erdőt ért károk felszámolására is. A támogatások azért is fontosak, mert a magánerdők feltőkésítése az elmúlt évtizedekben elmaradt, hiányzik például az erdő ápolásához szükséges gépesítés, vagy a közjóléti feladatok ellátásának finanszírozása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.