Közélet

Önkéntes hálózatot hozott létre a Szent Rozália Szolgálat

Önkéntes hálózatot hozott létre a Szent Rozália Szolgálat

2017. szeptember 18., hétfő
Önkéntes hálózatot hozott létre a Szent Rozália Szolgálat

A Szent Rozália Szolgálat 2011 óta foglalkozik főként idős betegek gondozásával házi segítségnyújtás keretében. Egy projekt keretében most lehetőségük nyílt arra, hogy létrehozzanak egy önkéntes ​​hálózatot, amelynek a társadalmi felelősségvállalás megerősítése a célja.

A „Közösséghez tartozni” projekt nyitórendezvényét tartotta meg a Szegedi Görögkatolikus Parókia szeptember 16-án, szombaton. A rendezvényt

Dillman-Bunda Nóra

projektmenedzser nyitotta meg, majd

Szaplonczay Miklós

esperes köszöntötte a résztvevő vendégeket. Az esperes arról beszélt, hogy a parókia életében mennyire fontos szerepet játszanak a karitatív tevékenységek és ezzel együtt a közösség formálása is. Ez adta a motivációt a Szegedi Görögkatolikus Parókia fenntartása alatt működő Szent Rozália Szolgálat létrehozásához, mely házi segítségnyújtó szolgálatként főként idős betegek gondozásával foglalkozik.

Kondé Ágnestől

, a projekt szakmai vezetőjétől nyerhettünk betekintést egy ilyen szolgálat működésébe. A szakmai vezető beszédében felhívta a figyelmet arra, milyen fontos, hogy ne feledkezzünk meg idősebb embertársainkról, hiszen ahogy fogalmazott, mi mindannyian azon az úton járunk melyet az előttünk lévő generáció már kitaposott nekünk. Ezzel együtt mindannyiunk dolga és felelőssége, hogy ezt a rég kitaposott utat ne hagyjuk elveszni, hanem a régi tudásokat tovább gondolva fejlesszük, építsük azt. E gondolatmenetre építve

Horváth Anita

, a projekt önkéntes koordinátora ismertette a nyertes pályázatot, így tudtuk meg, hogy célul tűzték ki Szeged területén egy önkéntes hálózat működtetését, a társadalmi felelősségvállalás fontosságának népszerűsítését, valamint a generációk közti kapcsolattartás erősítését. Ennek keretében 14 és 35 év közti fiatalok, illetve 60 év fölöttiek jelentkezését várják, hogy közösen gondolkodva valósítsák meg a kitűzött célokat. A jelentkező önkéntesek egy három modulból álló felkészítő képzést követően három „munkacsoport” közül választhatnak: - Aki úgy érzi, szívesen venne részt egyfajta marketing munkában, azt várják a népszerűsítő csoportban, ahol különböző városi rendezvényekre készülve, a feladat az önkéntesség népszerűsítése lesz. - Aki ambíciót érez programok szervezésére, lebonyolítására, azt várják a szervező csoportban, melyben idősek és fiatalok együtt közösen szervezhetnek olyan programokat melyek keretében új és régi tudások cserélhetnek gazdát. - Végül, de nem utolsó sorban azok jelentkezése is fontos, akik közvetlenül szeretnék segíteni az idősebb korosztályt. A segítő csoportban az önkéntesek kórházakban, szociális otthonokban, házi segítségnyújtó szolgálatoknál tevékenykedhetnek. Segíthetnek akár a mindennapi feladatok elvégzésében, de akár egy kis beszélgetéssel, felolvasással, közös sétával enyhíthetik azon idősek magányát, akiknek családtagjaik más országokban élve ritkán tudnak találkozni itthon hagyott idős szeretteikkel. Az önkéntesek jelentkezését a 06/30-324-3403-as telefonszámon, vagy az onkentesgeneracio@gmail.com e-mail címen, illetve személyesen, a Lechner tér 9. alatt várják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.