Közélet

Magyar Idők: látványosan visszaszorult az embercsempészet

Magyar Idők: látványosan visszaszorult az embercsempészet

2017. szeptember 5., kedd
Magyar Idők: látványosan visszaszorult az embercsempészet

A határvédő kerítés mellett a hatóságok következetes fellépésének is köszönhető, hogy jelentősen visszaesett hazánkban az embercsempészet. Idén eddig csak 80, míg 2015-ben még 662 ügyet regisztráltak - írja a Magyar Idők.

A

Magyar Idők rendőrségi forrásai úgy vélik

, a szervezett bűnözés, köztük a drogcsempészekkel együttműködő embercsempészek elleni következetes hatósági fellépés is hozzájárult ahhoz, hogy a bűnözők nagy része elkerüli az országot. A migránsok 2015-ben tapasztalt tömeges érkezése megszűnt, az embercsempészek is más országok felé vették az irányt.

Bakondi György

, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán beszélt arról, hogy idén radikálisan visszaesett az embercsempészet Magyarországon, eddig mintegy nyolcvan embercsempészt fogtak el. A főtanácsadó közlése szerint 2015-ben voltak a legaktívabbak az embercsempészek, a bűncselekmények száma tavaly már visszaesett. Igazolja Bakondi György mondandóját az egységes nyomozó hatósági és ügyészségi bűnügyi statisztikai rendszer, melynek adatai szerint 2014-ben 363, 2015-ben 662, 2016-ban 351 embercsempészést regisztráltak. A következetes hatósági fellépés példája a legutóbb elfogott 34 éves bolgár embercsempész ügye. Ő a 2015-ben 71 migráns halálát okozó úgynevezett „parndorfi” bűnszervezettel volt kapcsolatban, bár a parndorfi tragédiához nem volt köze, és a férfi nem azonos a Kecskeméti Törvényszéken zajló büntetőügy szökésben lévő bolgár vádlottjával. A 34 éves gyanúsítottat külföldi társhatóságokkal való együttműködés eredményeként, operatív nyomozást követően fogták el Bulgáriában. A megalapozott gyanú szerint a férfi 2015 nyarán a „parndorfi” bűnszervezet vezetőinek megbízásából, anyagi ellenszolgáltatás fejében három bolgár állampolgárságú sofőrt szállított Magyarországra annak érdekében, hogy harmadik országbeli állampolgárokat fuvarozzanak Nyugat-Európába. A gyanúsított – úgynevezett felvezető sofőrként – két esetben maga is közre­működött az embercsempészésben. A Kecskeméti Járásbíróság az európai és nemzetközi elfogatóparancs alapján elfogott gyanúsított előzetes letartóztatását azért rendelte el 30 napra, mert megalapozottan feltehető, hogy a magyarországi lakó- vagy tartózko­dási hellyel nem rendelkező, külföldi állampolgár a hatóságok elől megszökne vagy elrejtőzne, illetve a bizonyítás sikerét meg nem engedett módon megpróbálná befolyásolni. Mindezen túlmenően az állandó munkahellyel nem rendelkező, alacsony jövedelemből élő gyanúsított esetében a bűnismétlés veszélye is fennáll.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.