Írjon nekünk

Közélet

Magyar Hírlap: karakter nélküli, ezért borúlátó az MSZP

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A Magyar Hírlap forrásai szerint a fővárosi szocialisták továbbra is egyeztetnek a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióval a lehetséges jelöltekről. A budapesti szocialista pártvezetés egyfajta szavazatmaximalizálás miatt próbálja egyesíteni a 2010 óta nyolcfelé szakadt MSZP és SZDSZ „szétszéledt” voksait, hogy a megmaradt szalmaszálakba kapaszkodva némelyek bejuthassanak a parlamentbe.

A szocialista pártban mindenki Szegedre figyelt a hétvégén, mi sül ki Botka László értelmiségi találkozójából, kiderül-e merre van az előre, de semmivel nem lettünk okosabbak, sőt… – mondta a Magyar Hírlap egy szocialista forrása. Azért sőt – folytatta –, mert az MSZP budapesti alapszervezeteiben a bizonytalanság tovább nőtt, mivel a párt alapszabálya értelmében a jelöltállításról helyi szinten kell dönteni, s abban az esetben ha a felsőbb pártszervezet akarna jelöltet javasolni egy választókerületben, akkor erre a helyi szervezetnek rá kell bólintania. Fönt azonban nem mondanak semmit – próbálta érzékeltetni a helyzetet nyolc hónappal a választások előtt a portál névtelen forrása, s maga a tagság csak pletykákból értesül arról, éppen ki lehet a jelölt, a színfalak mögött kiről egyeztetnek.

Egy másik MSZP-s forrás szerint, mivel az Együtt elhatárolódott a Botka által meghirdetett közös pártlistától, így például Rákospalotán romlottak a párt választmányi elnöke, Szigetvári Viktor esélyei. A közös listán Gyurcsány Ferenc nevét emlegetik, hogy egyéniben őt indítanák. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje által „kinevezett” Tóth József, Angyalföld polgármestere különösebben nem mélyül el az előmunkálatokban – tudta meg a Magyar Hírlap.

„A helyzet az, hogy a budapesti pártvezetés nem mond semmit, így csak azt tudni, nem értenek egyet Botka László stratégiájával” – mondta egy, a párt helyi ügyeire rálátó informátor. Továbbá baj az is, hogy a pártnak nincs ideológiája, nincs karaktere, nincsenek olyan hiteles arcai, akik ha mondanak valamit, azt mindenki el is hiszi. Sokan azt sem értik, mi értelme a huzavonának a DK-val, amikor mindegy, hogy Gyurcsánnyal együtt indulnak vagy nélküle, nem tudják leváltani Orbánt – jegyezte meg a névtelen forrás. Hozzátette, ha az MSZP-nek lenne másfél millió szavazója, akkor érdemes lenne mérlegelni, hogy ehhez a DK hozzá tud még tenni három-négyszázezer voksot, s akkor lehetne matekozni. Na de így? – mondta felháborodva az informátor, aki szerint lassan az lesz a kérdés, hogy bejutnak-e egyáltalán a parlamentbe. Ebben a helyzetben – hangsúlyozta – felesleges a Gyurcsánnyal történő összefogásról polemizálni, mert vele együtt sem tudják leváltani a kormányt.

A szocialisták pesszimizmusukat arra alapozták, hogy Botka a szegedi értelmiségi találkozón minden korábbinál jobban elhatárolódott a bukott kormányfőtől, amikor azt mondta, „Schröder, Blair és Gyurcsány szociáldemokrata politikája megbukott”, azzal nem lehet új baloldali fordulatot végigvinni.

A Magyar Hírlap egy másik forrása azt mondta, csak a vak nem látja, hogy a budapesti pártvezetés egyfajta szavazatmaximalizálás miatt próbálja egyesíteni a 2010 óta nyolcfelé szakadt MSZP és SZDSZ „szétszéledt” voksait, hogy a megmaradt szalmaszálakba kapaszkodva némelyek bejuthassanak a parlamentbe. „De már olyan kevés ez a szalmaszál, hogyha túl sokan kapaszkodnak bele, félő, elszakadnak” – tette hozzá forrásunk. Szerinte tudomásul kellene végre venni, hogy 2010-ben ez párt a hatalmas választási vereség következményeként szétesett, a belső harcok felemésztették, s ami ma van, csupán vergődés.

Mindeközben nagyot zuhant az MSZP népszerűsége a nyugdíjasok körében – ez derült ki a Závecz Research belső közvélemény-kutatásából, amelyet a Magyar Nemzet ismertetett. A trend május óta tart, amikor Botka Lászlót hivatalos miniszterelnök-jelöltnek választották. Májusban még a nyugdíjasok 31 százaléka szimpatizált az MSZP-vel, júniusban azonban már csak 28, júliusban 27, augusztusra pedig már csak húsz százalékuk. A népszerűségvesztés még szembetűnőbb egy konkrét életkori csoport, a 65 év fölöttiek körében, akiknél a májusi 33 százalék után augusztusra 19 százalékra zuhant a párt népszerűsége. Egy korábbi felmérésből az is kiderült, hogy a választók Botkával szemben egy higgadt, konszenzuskereső karaktert szeretnének az MSZP élére.

Közélet

Teljes kijárási tilalmat vezetnek be Szerbiában

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szombat délutántól hétfő reggelig tart majd a tilalom.

Tovább olvasom

Hírzóna

Felfüggeszthetik két országgyűlési képviselő mentelmi jogát

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Boldog Istvánét és Kálló Gergelyét.

Tovább olvasom

Közélet

A szegedi LMBT-csoport arra kéri a kormányt, hogy vonja vissza a transzneműeket ellehetetlenítő törvényjavaslatot

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A javaslat szerint csak a születési nemet lehetne beírni a személyazonosító okmányokba.

Tovább olvasom

Aktuál