Közélet

Kósa Lajos: az emberek biztonsága nem pénzkérdés

Kósa Lajos: az emberek biztonsága nem pénzkérdés

2017. szeptember 4., hétfő
Kósa Lajos: az emberek biztonsága nem pénzkérdés

A magyar emberek biztonságát, szabadságát meg kell védeni, és ez nem pénzkérdés - mondta Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

A testület korábban a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet meghosszabbításával összefüggő miniszteri beszámolóról tárgyalt. A politikus felidézte: Magyarország eddig 800 millió eurót költött a védekezésre. A kormány elkötelezett az ország megvédésében, a schengeni egyezmény betartásában, valamint abban, hogy megvédje Európát a migrációtól, és ebben a Fidesz támogatja a kabinetet - jelentette ki

Kósa Lajos

. Hozzátette: a baloldal viszont folyamatosan mindenféle akadályokat és kifogásokat támaszt a migrációs válsághelyzet elrendelésével, kiterjesztésével kapcsolatban, miközben az Európára nehezedő nyomás cseppet sem csökkent. Románia felől ugrásszerűen nőtt a belépéssel kísérletezők száma, ami figyelmeztetést arra, hogy "nem csökkenhet az éberségünk" - mondta Kósa Lajos. Azzal összefüggésben, hogy a bizottság ülésén vita alakult ki a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet egész országra való érvényességéről, a politikus azt mondta: ez teszi lehetővé például, hogy adott esetben a déli határ védelmére rendeljenek ki salgótarjáni rendőrautót is. Az intézkedés országos volta ugyanis lehetővé teszi, hogy a rendőrség és a honvédség az összes erőforrását felhasználhassa - tette hozzá.

Kovács Zoltán

kormányszóvivő múlt héten jelentette be, a kormány a belügyminiszter javaslatára úgy döntött, hogy a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet fél évvel, 2018. március 7-éig meghosszabbítja.

Pintér Sándor

belügyminiszter két hete tett javaslatot a kabinetnek a szeptember 7-én lejáró, tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet meghosszabbítására. Arra az újságírói kérdésre, hogy van-e információja leendő utcai zavargásokról, Kósa Lajos

Gulyás Márton

aktivistának arra a kijelentésére utalt, amely polgári engedetlenséget helyezett kilátásba arra az esetre, ha a választási rendszert a parlament nem változtatja meg. Kósa Lajos azt mondta: ők is a sajtóból értesültek arról, "hogy valaki előre bejelenti, hogyha valami képtelenség nem teljesül, akkor majd zavargásokat, meg tömeges meg országos polgári ellenállást tervez, és ennek kapcsán már láttuk, hogy rongálások, brutális cselekmények, közvagyonrongálások már bekövetkeztek". A politikus felidézte: tavasszal többször is kifejtették, nem tartják helyesnek, hogy az országgyűlési választást megelőző teljes ülésszakon egy teljesen új választási törvényt alkosson a parlament, "ez a demokráciában minimum illetlenség". Hozzátette: a Fidesz sem tett így, jóval korábban fogadta el a hatályos szabályozást, amely a német mintát követi. Arra a kérdésre, hogy a Demokratikus Koalíció szóvivője egy hétfői sajtótájékoztatóján azt állította, hogy a Fidesz állt a 2006-os zavargások mögött, Kósa Lajos azt mondta:

Gréczy Zsolt

nem mond igazat, az erőszakot mindenki elítélte, ahogy a Gyurcsány-kormány idején elkövetett rendőri erőszakot is. Azzal összefüggésben, hogy az LMP bejelentette: árnyékbizottságot állítanak fel a rendészeti szervek ellenőrzésére, Kósa Lajos azt mondta, ha ebben a ciklusban eljöttek volna egyetlen egy bizottsági ülésre is, az segített volna a tájékozódásukban, ám nem emlékszik rá, hogy ilyen történt volna. Véleménye szerint a kezdeményezés már a választási kampány része. Egy másik kérdésre, miszerint az ellenzéki párt többek között a kormánypárti provokáció megakadályozását is célozza a bizottság felállításával, Kósa Lajos azt mondta: pártja nem készül semmilyen provokációra, de azt könnyen elképzelhetőnek tartja, hogy a korábbi kampányok példái alapján a választási kampányban lesz provokáció. https://www.youtube.com/watch?v=sFVgZEGvWNI

Kontrát: a magyar családok biztonságáért szükségesek a szigorú intézkedések

A határvédelemhez kapcsolódó szigorú intézkedések fenntartására a magyar családok biztonsága érdekében volt szükség - indokolta hétfőn a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának, hogy miért volt szükség a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet meghosszabbítására.

Kontrát Károly

hozzátette: a nyár folyamán bebizonyosodott, hogy nőtt Európában a terrorveszély. A bizottság a válsághelyzet meghosszabbítását javasló miniszteri beszámolót 7 igen, 1 nem és 1 tartózkodás ellenében fogadta el.

Vadai Ágnes

független országgyűlési képviselő, a Demokratikus Koalíció politikusa többek között azt vitatta, hogy milyen törvényi rendelkezés alapján kérik a hosszabbítást. Ezzel összefüggésben Kontrát Károly a menedékjogról szóló törvénynek azt a márciusi módosítását említette, amely bármely olyan migrációs helyzettel összefüggő körülmény esetén lehetővé teszi a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet elrendelését, amely a schengeni külső határ védelmét veszélyezteti.

Harangozó Tamás

, a bizottság szocialista alelnöke azt kifogásolta, hogy az intézkedés országos, álláspontja szerint ha a déli határszakaszon erre szükség van, akkor azt csak ott kell elrendelni. Kontrát Károly hangsúlyozta, hogy a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet elrendelése a magyar állampolgárok számára semmilyen hátránnyal nem jár. Kósa Lajos, a bizottság fideszes elnöke azt hangsúlyozta, hogy az országos szint teszi lehetővé, hogy a rendőrség és a honvédelem országos szinten tudja igénybe venni erőforrásait.

Halmosi Zsolt

, a bizottsági ülésen jelen lévő rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes ismertette: idén 806 migránst fogtak el tiltott határátlépés miatt. Közülük 43-at az ukrán, 742-t a román, 19-et a horvát, kettőt pedig a horvát határszakaszon.

Mirkóczki Ádám

, a bizottság jobbikos tagja az iránt érdeklődött, hogy miután módosult a migránsok főbb irányvonala a Fekete-tenger felé, és korábban a tárca is számolt ezzel, tervezik-e a román-magyar határszakaszon is műszaki határzár létesítését. Kontrát Károly azt mondta: a tárca figyelemmel kíséri a határmozgásokat és a veszélyeztetés súlyának megfelelően kész arra, hogy rövid időn belül reagáljon, de jelenleg nem látja ezt indokoltnak. Mirkóczki Ádám az ülést követően újságíróknak azt mondta: pártja indokoltnak tartja a válsághelyzet fenntartását, a magyar határvédelem pártpolitika fölött áll. Felidézte: a Jobbik ötletgazdája és támogatója volt a műszaki határzárnak.

Simon Miklós

, a testület fideszes alelnöke a határvadász-képzésekről érdeklődött. Halmosi Zsolt tájékoztatása szerint a 3000 helyből 2225-öt már betöltöttek, vagyis 74 százalékos a feltöltöttség. Hozzátette: további 248-an tanulnak határvadásznak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.