Közélet

Kerékpárra cserélik az autót Csongrádban is

Kerékpárra cserélik az autót Csongrádban is

2017. szeptember 16., szombat
Kerékpárra cserélik az autót Csongrádban is

„Közös út, közös jövő” – ezzel a mottóval hirdették meg idén az Európai Mobilitási Hetet szeptember 16-22. között. Több Csongrád megyei település is csatlakozott a környezetbarát és fenntartható települési közlekedés népszerűsítését célzó kiíráshoz.

Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya évről évre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium koordinálása alatt Magyarország kiveszi a részét az európai kezdeményezésből. A tavalyi évben itthon már több mint kétszáz településen rendeztek programokat, hirdetve a környezetbarát közlekedés szerepét. Csongrád megyéből idén többek között Bordány is csatlakozott. Megtudtuk, már évek óta résztvevők, előremutató kezdeményezésnek tartják a helyiek. „Az autómentes napon, szeptember 22-én kerékpáros programsort tartunk. Környezetbarát közlekedési módokra, a kerékpározásra szeretnénk ösztönözni elsősorban a fiatalabb generációt, általuk közvetítve pedig a szülőket, idősebb korosztályt is megszólíthatjuk. Az általános iskolásokat – aki közülük biciklivel érkezik – reggel hét és nyolc óra között teával, brióssal várjuk a faluház előtt. A nap során a kerékpárokat regisztrálni is lehet, amely segítséget adhat az eltűnésük megelőzésében, illetve a megtalálásuk megkönnyítésében játszhat közre. A délután folyamán versenyekkel, ügyességi feladatokkal, vetélkedővel, KRESZ-totóval, rendőrségi bemutatóval, aszfaltrajz-versennyel, kerékpáros túrával várjuk a gyermekeket és a felnőtteket” – ismertette

Börcsök Roland

, az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér és Községi Könyvtár vezetője, hozzátéve, bízik abban, a kezdeményezésnek szemléletformáló ereje is van, amely által egyre többen részesíthetik előnyben a kerékpáros közlekedést a későbbiekben. Véleménye szerint, ehhez az elmúlt és a jövőbeli időszak kerékpárút-fejlesztései is hozzájárulhatnak. Tavaly közel ötven ország közül hazánk a harmadik helyen végzett az európai résztvevők rangsorában. Az idei kiíráshoz Csongrád megyéből Bordány mellett csatlakozott még Csongrád, Forráskút, Hódmezővásárhely, Mindszent, Mórahalom, Sándorfalva, Szeged, és Szentes.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.