Írjon nekünk

Közélet

Jól jönne még két kéz? – Otthon segítenek az önkéntesek Szegeden is

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Jövő év januárjában indulhat el azoknak a szegedi önkénteseknek a képzése, akik a kisgyermekes szülők mindennapjait tehetik könnyebbé munkájukkal. Az Otthon Segítünk Alapítvány új projektjének keretén belül öt városban – köztük Szegeden – hoznak létre a helyi szolgálatokat.

„Tudjuk, hogy vannak olyan élethelyzetek, amikor éppenséggel a szavak vagy akár a tettek is sokat vesztenek jelentőségükből. Ezekben a pillanatokban a másik jelenléte, támogató ereje az, ami át tud lendíteni bennünket a nehéz helyzeteken, hiszen van valaki, aki segít viselni a terhet” – fogalmazott portálunknak Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár a „Generációk egymás között – Önkéntesség, Családsegítés, Egészségtudatosság” projektnyitó konferenciáján Szegeden. Kiemelte, az önkéntességnek sajnos hazánkban még nincs akkora kultúrája, mint sok más országban, de az Otthon Segítünk Alapítvány 16 éve tartó munkája arra enged következtetni, hogy a segítségnyújtásra való készség megvan. „A fejlesztési források elosztásánál fontos, hogy olyan irányelvek mentén haladjunk, amelyekkel a családokat tudjuk szolgálni. Az igazi, komoly építkezés az, amit a társadalom szerkezetében tudunk véghez vinni, az alapítvány működése remek példája ennek” – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Lehőcz Monika, az Otthon Segítünk Alapítvány igazgatója a SZEGEDma.hu-nak elmondta, fejlesztésük célja, hogy Kelet-Magyarország 8 megyeszékhelyén legyen helyi szolgálatuk, és elkezdjék a megyei koordinációs központok és hálózatok kiépítését. „Nagyon szeretnénk, ha minden megyeszékhelyen, illetve nagyobb városban lenne segítőnk. Régi vágyunk, hogy Szeged koordinációs központtá váljon, mert ebben az esetben a környező településeken is elindulhatna az önkéntes program, s így régiós szinten tudnánk fejlődni” – nyilatkozta az igazgató. A csongrádi megyeszékhelyen szeretnék megvalósítani a helyi koordinátorok 120 órában történő képzését. Megjegyezte, több alkalommal elindították már a projektet, mégis úgy alakult, hogy rajtuk kívülálló okok miatt a központi képzést nem tudták megtartani. A tervek szerint januárban kezdődik meg annak az eddig három önkéntes jelentkezőnek a felkészítése, akik a későbbiek folyamán jogosultak lesznek további önkéntesek képzésére is. A céljuk prevenciós céllal segíteni a kisgyermekes szülőknek, családoknak, hogy a felmerült problémákat pozitív szemlélettel oldják meg.

Az alapítványnak Budapesten nyolc, vidéken pedig tizennégy városban működik helyi szolgálata. Miskolcon öt éve indult útjára a program, Debrecenben és Nyíregyházán pedig a képzett önkéntes szervezők tavasztól működtetik a helyi szolgálataikat. Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) pályázatán a jelenlegi nyertes projektjük keretén belül öt városban, Békéscsabán, Kecskeméten, Salgótarjánban, Szolnokon és Szegeden tervezik a helyi szolgálataik kialakítását. A projektnyitó konferencián többek közt olyan témákban hallhattak előadásokat az érdeklődők, mint az egészségtudatosság, a családtörténet szerepe a gyermekek önbecsülésének megalapozásában, valamint az önkéntesség egyéni és társadalmi hasznossága.

Az Otthon Segítünk Alapítvány önkéntes programjáról bővebb információk ITT találhatók.

Közélet

A kormány azonnali hatállyal felfüggeszti a börtönkártérítések kifizetését

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A kormány azonnali hatállyal felfüggeszti a börtönkártérítések kifizetését – mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium (IM) parlamenti államtitkára.

Tovább olvasom

Közélet

A hónap végéig várják a nevezéseket a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválra

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Tovább olvasom

Közélet

Több mint száz troli- vagy villamosbaleset

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Valamivel kevesebb balesetnek voltak részesei az SZKT villamosai és trolijai 2019-ben, mint egy évvel korábban.

Tovább olvasom

Aktuál