Kultúra

Izgalmas évadot ígér a Szegedi Színház

Izgalmas évadot ígér a Szegedi Színház

2017. szeptember 14., csütörtök
Izgalmas évadot ígér a Szegedi Színház

Új értelmezést nyer a Ványabácsi, a János Vitéz fantázia dús elemekkel bővül, Don Juan pedig ezúttal táncra perdül a színpadon. Színes műsorkínálattal készül szeptemberben és októberben a Szegedi Nemzeti Színház.

„A Szegedi Kortárs Balett idén ünnepli harminc éves évfordulóját, ezért a bemutatóik nem a szokványos keretek közt zajlanak”– kezdte meg a műsorkínálatról szóló sajtótájékoztatót

Gyüdi Sándor

, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója. Ennek kapcsán szeptember 30-án két olyan különálló táncjátékot láthat a közönség, amelyek az emberi sors fordulatait szemléltetik.

Juronics Tamás

, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetőjének koreografálásában

Christoph Willibald Gluck

Don Juan és

Antonio Vivaldi

A négy évszak című művét mutatják be. Előbbi a legendás férfi alak szélsőséges jellemét idézi meg. Utóbbi pedig

Nagy Kriszta Tereskova

Feminizma című írásának iránymutatásával párhuzamba állítja az évszakok szimbolikus múlását az emberi életút fejlődésével. Majd a Kisszínház deszkáin

Anton Pavlovics Csehov

Ványa bácsi színműve, egy egészen új értelmezést nyer

Bodolay Géza

rendezésében. Gyüdi Sándor kiemelte: a Ványabácsi cím egybeírva jelzése annak, hogy a produkció önmagában értékelendő, melynek célja a kettősségben rejlő lehetőségek előtérbe állítása. A közönség egy ütközésekkel és szenvedélyekkel teli szatírikus előadást láthat majd.

Toronykőy Attila

rendezése, a János Vitéz nyitja az októberi műsorkínálatot. A gyermekeknek készült daljáték nem a hagyományos köntösben elevenedik meg a Nagyszínház színpadán. „Emlékszem, amikor gyerekként először megnéztem a János Vitézt, nem voltak benne boszorkányok se zsiványok. Hatalmas csalódás volt, ezért olyan élménnyel készülünk a gyerekeknek, ami a már számukra ismert a

Petőfi Sándor

által írt költeményből. A produkció különlegessége egy vetítő rendszer lesz, de a ruhák korhűek maradnak, így aki a konzervatívabb színházi élményre vágyik sem fognak csalódni” – ígérte a rendező. A szegedi teátrum több jótékonysági eseménynek is helyt ad: október 1-én Ezerarcú muzsika címmel tartanak koncertet, melynek kezdeményezője a Korábban Érkeztem Alapítvány, amely a koraszülöttek ellátását segíti.

Rádi Kata

alapító elmondta: a bevételből orvosi sürgősségi kocsik megvásárlását tervezik a Dél-alföldi régióban, valamint az elmúlt években megkezdett anyaszállások kialakításainak szeretnék támogatni. Az esten fellép többek közt:

Janza Kata

,

Sebestyén Márta

és

Hommonay Zsolt

. Novemberben pedig Jótékonysági Gálaestet tartanak a Pszichiátriáért Alapítvány szervezésében, a Pszichiátriai Klinika tervezett sportpályájának megépítésére gyűjtenek pénzt

Malek Andrea

és

Malek Miklós

közreműködésével. Idén sem marad el a szegedi egyetemisták kedvelt programja, 10. alkalommal rendezik meg ugyanis a színházi tárlatvezetéssel, kulisszatúrával és műhelymunka látogatással fűszerezett nyílt napot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.