Közélet

1,4 milliárdból fejlesztik Szegeden a sürgősségi és baleseti gyermekellátást

1,4 milliárdból fejlesztik Szegeden a sürgősségi és baleseti gyermekellátást

2017. szeptember 25., hétfő
1,4 milliárdból fejlesztik Szegeden a sürgősségi és baleseti gyermekellátást

Éves szinten negyvenezer gyermek sürgősségi és baleseti ellátását érinti a dél-alföldi régióban az országosan 14 milliárdból megvalósuló fejlesztés, amely keretében Szegeden is új rendszert alakítanak ki. Többek között egykapus sürgősségi rendszer jön létre, megújul a radiológia, a három műtőt tartalmazó gyereksebészeti és traumatológiai osztály, továbbá gyermekintenzív osztályt hoznak létre.

Tizennégymilliárd forintból fejlesztik a sürgősségi és baleseti gyermekellátást az országban – jelentették be a múlt héten,

az összegből Szegedre is jut

, nagyjából 1,4 milliárd. Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) forrásából megvalósuló beruházások révén rövidülnek a betegutak, de lesz épületfejlesztés és műszerbeszerzés is. A programba öt vidéki – a győri, a debreceni, a miskolci, a szegedi és a pécsi – gyermekgyógyászati központ is bekapcsolódik. „Európán belül harmadikként, Svájc és Nagy-Britannia után Magyarországon jön létre olyan sürgősségi és traumatológiai, kizárólag gyermekeket érintő program, amely révén specialisták látják el a betegeket” – tájékoztatott

Bereczki Csaba

, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikájának vezetője. A cél, hogy maximum 90 percen belül a megfelelő, végleges ellátási szintre kerüljenek a gyerekek. Példaként elmondta, ha egy gyermek megsérül Kiskőrösön, szülei elviszik a háziorvoshoz, és ha felmerül, hogy koponyasérülése van, akkor jelenleg először a területi kórházba szállítják Kiskunhalasra, s onnan kerülhet csak a szegedi klinika idegsebészetére, s eközben eltelhet 24-48 óra is akár. „A 2020-ban életbe lépő új rendszer lényege, hogy ne ezeken a lépéseken keresztül jusson el a beteg Szegedre, hanem ha például fennáll a koponyűri vérzés gyanúja, akkor a trauma keletkezésének helyéről azonnal a megfelelő helyre szállítsák” – mondta el kérdésünkre Bereczki Csaba. Ehhez egy szakmai programot is készítenek, amely letisztázza a betegutakat, s új szakmai protokollokat alakítanak ki. Egyedülálló módon két új szakma is létrejön: a gyermeksürgősségi és a gyermektraumatológia szakorvos, de nővérképzés is kapcsolódik a projekthez.

Szegeden a gyermekklinika déli szárnyát alakítják át, ahol egykapus sürgősségi rendszer jön létre az alagsorban új radiológiával. Ezen felül megújul a három műtőt tartalmazó gyereksebészeti és traumatológiai osztály, a következő emeleten gyermekintenzív osztályt hoznak létre. A szárnyban egy általános mátrixosztály is helyet kap egy haváriaosztály mellett, ez utóbbi, ahol szükség esetén nagy számban tudnak gyermekeket elkülöníteni és ellátni. Steril klímarendszert is kiépítenek, illetve informatikai fejlesztést is megvalósítanak, amelynek keretében digitális lázlapok lesznek az osztályon. Bereczki Csaba hozzátette, a beruházások várhatóan jövő év második felében kezdődnek, és 2020 közepére fejeződnek be. „A trauma és sürgősségi rendszer úgy fog felállni, hogy az országos központ a Heim Pál Gyermekkórház lesz, ahol csak nagyon speciális, például kézsebészeti eseteket látnak el, az összes további traumatológiai, idegsebészeti ellátást a vidéki klinikákon kapják meg a gyerekek, akárcsak most” – részletezte Bereczki. Kérdésünkre elmondta, hogy bruttó 1,3-1,4 milliárd forint áll rendelkezésükre az EFOP-projekt keretében, ami műszerbeszerzést is tartalmaz az építészeti átalakítások mellett, de más forrásokat is felhasználnak további nyertes pályázatok jóvoltából.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.