Kultúra

Szeptember végétől vetítik a magyar mozikban a Salamon király kalandjai című új rajzfilmet

Szeptember végétől vetítik a magyar mozikban a Salamon király kalandjai című új rajzfilmet

2017. augusztus 24., csütörtök
Szeptember végétől vetítik a magyar mozikban a Salamon király kalandjai című új rajzfilmet

Szeptember 28-tól vetítik a magyar mozikban a csaknem 700 millió forintból megvalósított Salamon király kalandjai című új magyar családi rajzfilmet, amely a József Attila-díjas Böszörményi Gyula forgatókönyvíró, valamint a több népszerű animációs filmet is jegyző Albert Hanan Kaminski belga rendező közreműködésével készült.

A belga rendező nevéhez olyan népszerű alkotások fűződnek, mint Babar: Az elefántok királya, a Pettson és Findusz, de 11 évig dolgozott a Szezám utca sorozatban is. A film Temple Réka producer vezetésével a Lengemeséket gyártó Cinemon Stúdió részvételével készült el - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban. A történet főhőse a 17 éves, meglehetősen szertelen és az uralkodásra éretlen Salamon király, aki éppen esküvőre készül Balkis-szal, Sába királynőjével. Ám mielőtt a nagy esemény megvalósulna, Hadad, Edóm utolsó királyának a fia bosszút áll Salamonon apja bűnéért, Edóm lerombolásáért. Bosszújához megidéz egy démont, Salamon pedig máris a sivatag közepén találja magát, távol az országától. A királyfi és hű társa, Tobi, a sivatagi róka útnak indulnak, hogy visszaszerezzék a trónt, ám útjuk során számtalan kaland vár rájuk. A film szereplőinek a magyar színjátszás jeles képviselői kölcsönözték a hangjukat. Salamont Nagy Ervin szinkronizálta, hű társát, Tobit Csöre Gábor, illetve a többi szereplőt is olyan népszerű művészek szólaltatták meg, mint Schneider Zoltán, Csankó Zoltán, Szacsvay László, Harsányi Gábor vagy Esztergályos Cecília. A szórakoztató családi rajzfilm ötlete már több mint tíz éve megfogalmazódott az alkotókban. A magyar Cinemon Stúdió az első tervekkel még a Magyar Mozgókép Közalapítványnál pályázott, majd annak megszűnése után a Magyar Nemzeti Filmalaphoz jelentkeztek, ahonnan 2011-ben 200 millió forintot kaptak a gyártás előkészítésére, majd egy évvel később ugyanannyit nyertek gyártási támogatásként. A film teljes költségvetése végül csaknem 700 millió forint lett, és fele-fele arányban magyar, illetve izraeli koprodukcióban készült. A film gyártása 2014-ben kezdődött el és az elmúlt három évben mintegy kétszáz fős, nemzetközi stáb részvételével zajlott. Az alkotócsapat élén a két éve Velencében, a Cartoons on the Bay nemzetközi fesztiválon életműdíjjal kitüntetett Albert Hanan Kaminski rendező állt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.