Közélet

Megszületett a sátánmajom

Megszületett a sátánmajom

2017. augusztus 2., szerda
Megszületett a sátánmajom
satanmajom_vadaspark

A baljós cím alapján ne gondoljunk rémtörténetre, hiszen egy aranyos kismajomról van szó, amely júliusban látta meg a napvilágot. A neve ugyan hivatalosan fehérarcú sátánmajom, de az állatkertben a másik nevét használjuk gyakrabban: saki. Az élesebb szemű látogatók is észrevehetik a kölyköt, ahogy anyja hasán kapaszkodik. Bár a gondozóik is csak így, rejtve tudják meglesni a kismajmot, azt gyanítják, hogy az hím, és ez alapján nevezték el Bandinak. A Szegedi Vadaspark nemzetközi fajmegmentési programban (EEP) vesz részt a faj tartásával és szaporításával, évek óta sikerrel.

A fehérarcú sátánmajom vagy saki (Pithecia pithecia) Amazónia északkeleti részén él, az esőerdők lombkoronaszintjén, a talajra ritkábban jön le. Jellegzetessége, hogy nagy a hímek és nőstények közötti különbség, nemcsak a testnagyságot, hanem a színt és mintázatot tekintve is. A szürkésbarna nőstény mellett a hím ugyanis sötét színű és fehér álarcot visel. Az állatkertben úgy tapasztalták, monogám párokban élnek, míg a természetben megfigyelték, hogy esetenként több nőstény és hím is élhet együtt a kis csapatokban. Évente egy kicsinyük születik átlagosan 146 nap vemhesség után, amelyet – szemben a karmosmajmokkal – az anya cipel az első három hónapban. A sakik természetbeni helyzete az Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatai szerint kevésbé ismert, a nagy elterjedési területének köszönhetően nem számít veszélyeztetettnek. Az európai állatkertekben több mint 300 egyede él, ebből egy csapat már hosszú évek óta szaporodik Szegeden.

Vasárnapi programajánlat: „kísérletezni ÁLLATI jó!

A Szegedi Vadaspark, elsősorban állat- és természetvédelmi alapfeladata miatt nagyon fontosnak tartja a tágan értelmezett természettudományos ismeretterjesztést is, hiszen környezetünk, benne az élővilág megismerése, csodálata, s ebből adódóan védelme sokszor a biológiai ismereteken túl sokszor földrajzi, fizikai, kémiai, sőt matematikai ismereteket is feltételez. Ezért is tartják természetesnek, hogy a nyári hétvégi programok sorába immár második alkalommal, idén augusztus 6-án „Kísérletezni ÁLLATI jó” címmel, látványos fizikai és kémiai bemutatót tartanak. A vasárnapi rendezvényen 10.00-16.00 óráig, a Zsiráfház teraszán, a tudományegyetem fizikusai és kémikusai interaktív programmal készülnek, ami azt jelenti, hogy szívesen bevonják majd vállalkozó kedvű látogatókat is olyan látványos és meglepő végkimenetelű kísérletek elvégzésébe, amelyek mindegyike a vizet használja alapanyagául, s tanulságul környezetvédelmi üzenete van.

Vadászat állatcsempészekre a Vadasparkban augusztus 13-án

Az immár hagyományosnak mondható, a NAV pénzügyőreivel szervezett vadasparki program része, hogy akciódús, de játékos formában hívják fel a figyelmet az illegális állatkereskedelem veszélyeire. A rendezvény címe: „A természet nem eladó!”, amely során a látogatók segítségét kérik, hogy elfoghassák a Vadasparkban láthatóan rosszban sántító, sötét egyéneket. Sajnos, a Vadaspark esetében a téma örökké aktuális. Ugyanis alig telik el hónap, legutóbb a napokban történt ilyen görög teknősökkel, hogy valamelyik Szeged melletti határállomáson ne foglalnának le, illegálisan magáncélra vagy eladásra külföldön befogott, védett állatokat, esetleg ilyen élőlényekből készült termékeket. Van egy másik indok is, amely eme esemény rendszeressége mellett szól, mégpedig nagy népszerűsége a látogatók körében. Hiszen ilyenkor az érdeklődők, a NAV Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága pénzügyőreivel közösen buktathatnak le a Vadasparkban állatcsempészeket, sőt látványos felderítő kutya bemutatót is végignézhetnek. Ezen a vasárnapon, 10.00 és 16.00 óra között, előzetes információink szerint, állatcsempészek felbukkanása miatt, a fenti program keretében Szeged állatkertje, pénzügyőrök által szigorúan ellenőrző ponttá válik, ahol nagyon látványos „megütés” (elfogás) keretében intézkednek is majd. A bűnözők felderítésében, egy különösen izgalmas játék keretében, a látogatók is részt vehetnek, ahol még jutalom is jár a lebuktatóknak. Egy dolgot kérünk, senki ne intézkedjen saját szakállára, azt hagyja rá a profikra! A program nem kevésbé érdekes eleme lesz 11.00 és 15.30-kor, a Vadaspark gazdasági bejárata mellett, a pénzügyőröket a határállomásokon segítő, kábítószer és cigaretta szállítmányokat felderítő kutya bemutatója is. Mindezen események között a helyszínen résztvevő szakemberektől nagyon fontos információk és hasznos tanácsok hangzanak majd el folyamatosan, többek között a kevésbé ismert CITES rendelkezésekről, amelyeket nemcsak a külföldre utazásoknál, de az itthoni hobbiállat vásárlásoknál is érdemes lesz majd figyelembe venni.

Klímastand a Vadasparkban

"Az augusztus 13-i, NAV pénzügyőreivel közösen tartott rendezvényünkhöz csatlakozik a Csongrád Megyei Önkormányzat Klímaprogramja. A klímaváltozás napjaink egyik legnagyobb gazdasági és társadalompolitikai kihívásának tekinthető, mely a gazdaság számos részterületét és a társadalom minden rétegét érinti, döntően befolyásolja már a közeljövő életminőségét is. Csongrád megye ebből a szempontból, mint az ország egyik legmelegebb és csapadékban legszegényebb térsége különösen érzékeny a változásokra, melyek az élet minden területére kihatással lesznek. A klímaalkalmazkodást és a klímaváltozás megelőzését szolgáló szemléletformálási akció keretében klímabarát kézműves foglakozásokkal, újrahasznosított termékekből készített ajándéktárgyakkal és érdekes kvízjátékkal várják a kicsiket és nagyokat. A játékokkal arra hívják fel a figyelmet, hogy a klímaváltozás mindannyiunkat közvetlenül érintő kérdés és a látogatók megtapasztalhatják, hogy akár hétköznapi apróságokkal is hozzájárulhatunk a folyamat lelassításához, és, hogy milyen szórakoztató is tud lenni a klímavédelem! Töltse kellemesen és klímatudatosan a vasárnapját a szegedi Vadasparkban, játsszon velünk a Csongrád Megyei Önkormányzat klímastandjánál 10.00 és 16.00 között, és nyerjen értékes „Családi fürdőbelépőt a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőbe” vagy klímabarát társasjátékot!" - közölte honlapján a Szegedi Vadaspark. A Csongrád Megyei Önkormányzat KEHOP-1.2.0-15-2016-00003 azonosítási számú projektje az Európai Unió támogatásával valósul meg, 30 millió Forint támogatással.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.