Közélet

Magasabb hústartalommal az üzletekben

Magasabb hústartalommal az üzletekben

2017. augusztus 3., csütörtök
Magasabb hústartalommal az üzletekben
husaru003kf

Hatályba lépett a Magyar Élelmiszerkönyv azon módosítása, amelynek értelmében a korábbi előírásoknál már csak a magasabb hústartalommal készülő termékeket hozhatják forgalomba. A szakemberek véleménye alapján a szabályozások már eddig is kellően szigorúak voltak, a tapasztalatok szerint a vásárlók a minőséget választják.

Augusztustól a húspultokban található termékek közül a párizsinak és a virslinek legalább 51 százalék (az utóbbi esetében ez az érték 40 százalék volt korábban) hústartalommal kell rendelkeznie, míg a májasnak a korábbi 12 százalékról minimum 25 százaléknyi húst kell tartalmaznia. A nyári turista szalámit 65, míg a krinolin 55 százalékát hús kell, hogy kitegye. A Hússzövetség elnöke,

Éder Tamás

kérdésünkre válaszolva elmondta, az ágazati szereplők többségének álláspontja szerint a magyar szabályozás eddig is igen szigorú volt ezen a területen. A változtatásokat a jogszabályalkotó kezdeményezte és a megjelent módosítások hosszú egyeztetés eredményeként alakultak ki, és nem minden tekintetben tükrözik a húsipari szereplők álláspontját. „A legtöbb termék eddig sem csak a minimális feltételeknek megfelelő módon készült, úgyhogy ezekben az esetekben a fogyasztó nem fog érzékelni változást. Elsősorban az adott termékkategóriákba eső legolcsóbb termékek esetében várhat változást a vásárló, amely termékek eddig alacsonyabb hústartalommal készültek. Ebben az esetben ugyanis, ha a termék csomagolásán továbbra is használni kívánják a szabályozás alá eső terméknevet (virsli, párizsi stb.), akkor módosítaniuk kellett a gyártási receptúrákat és – többek között – növelniük kellett a hústartalmat. Ennek ugyanakkor a minőségen túl a termék önköltségére is van hatása, így ezek a termékek drágábbak lesznek az üzletekben” – ismertette Éder Tamás hozzátéve, a gyártók, illetve a forgalmazók számára fennáll annak a lehetősége, hogy nem a termékek receptúráján változtatnak, hanem azok megnevezésén. A következő hetek adják meg a választ arra, hogy melyik gyártó, forgalmazó milyen döntést hozott azokkal a termékeivel kapcsolatban, melyek az új előírások adta követelményeknek nem felelnek meg.

husaru001kf

A Hússzövetség elnöke megjegyezte, a magyar hatóságoknak kiemelt szerepük lesz a közeljövőben a szabályozás változása miatt. Mivel az Európai Unió más tagországaiban gyártott termékek szabadon bejöhetnek az országba és azok esetében a magyar hatóság nem tudja ellenőrizni a gyártás folyamatát, így csak a készítmények ellenőrzése esetén van mód annak megállapítására, hogy a készítmény megfelel-e a szigorú magyar előírásoknak. Ezek a laboratóriumi ellenőrzések ugyanakkor nem olcsóak és a megbízhatóságukkal kapcsolatban is jelentős kérdőjeleket fogalmaztak meg a szakma képviselői. A magyar gyártók közül sokan attól tartanak, hogy a magyar szabályozásnak nem megfelelő importkészítmények versenyelőnybe kerülnek a magyar termékekkel szemben. Az ágazat hazai szereplői abban reménykednek, hogy a hatóság illetékesei mindent megtesznek annak érdekében, hogy a jogkövető magyar vállalkozások ne szenvedjenek hátrányt a szabályozás módosulásának eredményeként. A hatályba lépő előírások eddigi tapasztalatairól szegedi árusokat is megkérdeztünk. Egy helyi húsüzlet vezetője,

Magyar Csaba

elmondta, az általuk árult húskészítmények az eddigi és a jelenlegi előírásoknak is megfelelnek, azok hústartalma a szigorítást követően is eleget tesz az elvárásoknak. Véleménye szerint a vásárlók tudatosabban választják a magasabb minőséget képviselő termékeket. A vevők többsége inkább megfizeti a némileg drágább, de jobb minőségű terméket, minthogy később bosszankodjanak például a hamar szétnyíló, szétfőtt virsli miatt. Az elmondottakat egy másik helyi húsbolt üzletvezetője is megerősítette.

Salka Gergő

kifejtette, a termékeik eleget tesznek a magasabb elvárásoknak is, éppen ezért azok árára vonatkozóan nem számít emelkedésre. Kiemelte, a vásárlók figyelnek a minőségre, a magyar termékeket tudatosan keresik, számukra ez egyben garancia a termék megbízhatóságát illetően is. A Magyar Élelmiszerkönyv módosítását azért kezdeményezték, hogy a hazai fogyasztók az eddiginél is jobb minőségű élelmiszerekhez juthassanak.

Zsigó Róbert

, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára korábban az MTI-nek elmondta, a kormány és a minisztérium törekszik arra, hogy az előírások, keretek meghatározásának eredményeképpen a családok asztalára kerülő élelmiszerek egészségesek, kiváló minőségűek legyenek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.