Sport

Labdarúgás: szegediekkel tör az Eb felé U21-es válogatott

Labdarúgás: szegediekkel tör az Eb felé U21-es válogatott

2017. augusztus 31., csütörtök
Labdarúgás: szegediekkel tör az Eb felé U21-es válogatott

Szeptember ötödikén rajtolnak az U21-es Európa-bajnokság selejtezői: a magyar válogatott keretében három, Szegedről indult labdarúgó is található.

Michael Boris

három, szegedi nevelésű futballistát nevezett a szeptember ötödiki, Málta elleni U21-es Európa-bajnoki selejtezőre. A selejtezősorozat első mérkőzésén így ott lehet a lengyel Termalica légiósa,

Kecskés Ákos

, a Vasas védője,

Szivacski Donát

és az Újpest támadója,

Zsótér Donát

. A magyarok a hatos csoportba kaptak besorolást, ahol Belgium, Málta, Ciprus, Svédország és Törökország korosztályos csapatával kell megküzdeniük a kvalifikációért. A szabályok szerint a hatos csoportok első helyezettjei egyenesen ágon megváltják helyüket a 2019-es, olaszországi tornára, hozzájuk pedig a négy legjobb csoportmásodik csatlakozhat, azonban az ő esetükben nem számít majd a csoportok utolsó helyezettje ellen elért eredmény - így nem lesz könnyű dolga a válogatottnak, amennyiben ott szeretne lenni majd a két év múlva esedékes Eb-n. A Málta elleni hazai nyitányt követően idén még két meccs vár a csapatra, október 10-én Törökországban, míg november 10-én a svédek ellen, hazai környezetben lépnek pályára Michael Boris tanítványai.

Jó döntést hozott

„Az első meccsen nem tudtam játszani, mert nem volt kész a papírom. Hat bajnokin és egy kupameccsen léphettem pályára, úgy gondolom, sikerült stabilizálni a helyemet a csapatban, hál’ istennek jól megy a játék. Öt öltéssel kellett összevarrni a szemöldökömet, egy edzést kellett kihagynom, de akkor is különmunkát végeztem, kedden este a válogatott orvosai vették ki a varratot – utalt a nyáron a lengyel élvonalbeli Termalicához szerződött Kecskés Ákos arra, hogy a Lech Poznan elleni találkozó elején egy fejpárbaj után felszakadt a szemöldöke. A védő játékjogával az olasz Atalanta rendelkezik, a bergamói klubtól kölcsönben az elmúlt két évet az Újpestben töltötte, ám nyáron légiósnak állt, és immáron felnőtt szinten játszhat külföldön az Olaszországban, az utánpótlásban töltött szezonokat követően.„Más a lengyel, mint az itthoni bajnokság, jóval a magyar bajnokság felett áll. Több lehetőségem volt Lengyelországból is, de a családommal és a menedzseremmel úgy döntöttünk, hogy ezt az ajánlatot fogadjuk el, úgy tűnik, ez jó döntésnek bizonyult” – tért ki a váltásra Kecskés Ákos. Az U21-es válogatott a Málta elleni selejtezős rajt előtt pénteken Németország korosztályos csapatával játszik felkészülési mérkőzést Paderbornban, majd négy nappal ezt követően jön a selejtezősorozat első mérkőzése. „Senkit sem lehet lebecsülni, de itthon játszunk, mindenféleképpen győznünk kell. Ez a korosztály tud alkotni, ez az a csapat, amelyik majdnem kijutott az U17-es Eb-re, ott a hosszabbításban kaptuk a gólt a svédektől, így rosszabb gólkülönbségünk miatt maradtunk le a tornáról. Most itt a lehetőség, hogy visszavágjunk nekik, mondhatjuk így, most visszanyalhat a fagyi. Szinte mindenki stabilan játszik az NB I-be, és vagyunk páran légiósok, ráadásul a most sérüléssel bajlódó, Rapid Wienben játszó

Szántó Tomi

, vagy a Palermóban szereplő

Balogh Norbert

segíthet még nekünk a selejtezősorozat során. Mindenféleképpen nyerni akarunk, majd a következő hónapban esedékes, törökök elleni meccsre is ugyanígy fogunk készülni” – válaszolta érdeklődésünkre a 21 éves hátvéd, aki úgy véli: a szigetország elleni találkozón az lesz a legfontosabb, hogy nem szabad kapkodniuk, stabilan kell játszaniuk a tengelyben, az egész csapat védekezése fontos lesz. „Ebből kell egy olyan labdabirtoklást kierőszakolni, amiből gyors akciók után be tudjuk fejezni a támadásainkat. Remélem, hamar meg tudjuk szerezni a vezetést, az megkönnyítené a dolgunkat, de ha nem jön össze, akkor sincs semmi probléma. Ma már nemzetközi szinten mindenki ellen fel kell készülni, nem lehet senkit sem lebecsülni. Leszűkült a mezőny, minden országban vannak jó helyen játszó légiósok, koncentrálnunk kell végig” – tette hozzá Kecskés Ákos. Úgy folytatta, ugyan volt egy kisebb sérülése a szemöldök-szakadása mellett, de jó formában várhatja a válogatottbeli kihívásokat, amit az is alátámaszt, hogy minden meccse után jó visszajelzést kapott, nem csak csapatától, hanem a média felől is. A Lech Poznan elleni győzelem után beválasztották az adott forduló válogatottjába is. „A szövetségi kapitány is érezteti velem, hogy fontos vagyok a csapatnak. Kint nagyon fontos dolognak tartják a válogatottat, úgy köszönt el tőlem a csapat, ahogy mondjuk itthon nem, ami érdekes, hiszen itthon a saját hazámból érkeztem a válogatottba. Ez számomra nagyon pozitív, mert nem kaptam még ilyen visszajelzéseket, folyamatosan tartom a kapcsolatot a klubommal és a vezetőséggel” – zárta a Termalica védője.

Előnyük lehet az összeszokottság

A Vasas 20 éves hátvédje, Szivacski Donát is behívót kapott az U21-es válogatottba: az angyaföldiek európai kupában nemrégen debütált futballistája a bajnokságban is sok lehetőséget kap szintén német klubedzőjétől, az eddigi hét forduló során ötször kezdőként, kétszer pedig csereként léphetett pályára. „Eddig is számított rám a kapitány, örültem a behívónak. Fontos lesz a Málta elleni rajt, hiszen minél több győzelemre van szükségünk. Nem lesz ugyanakkor könnyű, a belgák épp hogy nyerni tudtak ellenük” – tért ki arra Szivacski Donát, hogy csoportjukban egy találkozót már lejátszottak, amin a belgák ugyan fölényben futballoztak, de „csupán” 2-1-re nyertek Málta ellen. Mint arra Szivacski Donát is kitért, a németek elleni felkészülési mérkőzés hasznos lehet a későbbiek során. „Remélem, hogy stabilak leszünk az első selejtezőn, egy ilyen fontos meccsen ez elengedhetetlen. Jó csapatot alkotunk, jó játékosok vannak a válogatottnál, így jó teljesítményre is számítok. Nagy előnyünk lehet, hogy sokat játszottunk már együtt, most ugyan más taktikával állunk fel, de jól jöhet, hogy nem nagyon cserélődik a keretünk” – fejtette ki a Vasas játékosa. Az U21-es válogatott jövő kedden esedékes tétmeccséről elmondta, valószínűleg Málta be fog állni védekezni, és a kontrákból próbálják megbontani a magyar védelmet – ugyanakkor megpróbálnak az elejétől kezdve ellenfelükre rontani. Megjegyezte, biztos, hogy sokat számítana, ha sikerülne hamar betalálniuk a keddi mérkőzésen – ez nem csak az adott találkozón, hanem akár az egész selejtezősorozatot figyelembe véve is sokat segíthetne az U21-es válogatotton.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.